Неделя, 1 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.10.2018  » Методи и средства за повишаване на имунитета
  Методи и средства за повишаване на имунитета

  Имунитетът осигурява устойчивостта на организма спрямо различни химични, физични, биологични и други фактори. Представлява сложна система от защитно-приспособителни реакции, които могат да бъдат модулирани в определени граници.

  Закаляването е вид неспецифична профилактика, която има за цел повишаване устойчивостта на организма спрямо различни неблагоприятни фактори на околната среда – вятър, студ, влага, големи температурни разлики и други. Обикновено се използва при новородени и деца до 2-3 годишна възраст.

  Основни принципи са постепенност, системност и индивидуален подход. Правят се въздушни и слънчеви бани в различни режими, според възрастта на детето. Освен това водни процедури – обтриване, обливане. Слънчевите бани са частични или цялостни. Препоръчва се и ходене с боси крака.

  Разнообразното хранене, което да доставя нужните на организма белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и микроелементи също има съществена роля в осигуряването на достатъчно градивни елементи, които са необходими за протичане на имунните реакции.

  Имуностимулаторите имат за цел повишаване на защитните сили на организма, но не само. Те имат роля и в лечението при вече налична инфекция (независимо от какъв причинител). С тяхна помощ се скъсява периодът на боледуване, улеснява се възстановяването след вирусни и бактериални инфекции.

  Бета глюканите имат отношение към активиране на макрофагите и усилване процеса на фагоцитоза (смилане) на патогените. Те представляват биологично активни полизахариди, които се извличат от микроорганизми (дрожди, бактерии, както и растителни гъби-шийтаке, гъба кладница). Основно значение имат за повишаване локалната защита на бронхиалната и чревна лигавица. В по-висока концентрация имат директно антимикробно действие. Бета глюканите се захващат за определени рецептори по макрофагите и ги активират. Освен срещу патогенни микроорганизми те оказват и противотуморно действие.

  Дозата на витамин С, която се препоръчва за деня е 50 до 100 грама, но тя отговаря на количество, което е необходимо, за да не се разболеем от скорбут. В природата съществуват 12 изоформи на витамин С. В чушките, например, се намира 5 пъти повече количество от витамина в сравнение с цитрусите. Безопасна максимална доза е до 2000 мг на ден за възрастни. Той е водноразтворим витамин и ненужното количество се изхвърля с бъбреците. Само в много по-високи количества от препоръчителните максимални дневни дози и за дълъг период от време е възможно приемът да стане причина за формирането на камъни в бъбреците.

  Отношение към имунната защита има и приемът на достатъчно количество омега-3 и 6 киселини.
  Витамините и минералите също имат отношение, но проблем при повечето добавки е, че в една таблетка се влагат различни видове, а някои от тях образуват комплекси помежду си и не се усвояват. Пример е калцият и желязото, които образуват неразтворими комплекси и се изхвърлят изцяло, без усвояване. Оптимален вариант са добавки, в които различните елементи са вложени в различни слоеве и съответно да се освобождават постепенно.

  Оралните полибактериални имуномодулатори се изявяват като имуностимуланти като оказват няколко ефекта: усилващ – при нормална защитна функция; възстановяващ – при намалена функция и нормализиращ – при променена такава. При експериментални модели е установено, че приемът на полибактериални имуностимулатори води до активиране функцията на макрофагите, увеличава индекса CD4+/CD8+ лимфоцити и повишава количеството на интерферон-алфа и IgA. Те могат да бъдат разглеждани и като своеобразни антибактериални ваксини.

  Коластрата е първото мляко, произведено от млечните жлези на бозайниците, непосредствено след края на бременността. Коластрата се отличава с високо съдържание на имуноглобулини, растежни фактори и цитокини като интерлефкин, тумор-некрозис фактор-алфа и други. Антитела – имуноглобулини (IgA, IgG и IgM) са основните компоненти на адаптивната имунна система.

  Ваксинациите са метод за специфично повишаване на имунитета – срещу конкретни причинители. През този сезон се препоръчва поставянето на противогрипна ваксина, която при деца е в два приема – по 0,25мл, докато при възрастни – една доза от 0,5мл. Прилага се мускулно и представлява инактивирана ваксина.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »