Петък, 23 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.11.2018  » Защо се чувства умора след хранене?
  Защо се чувства умора след хранене?


  Умората след нахранване може да се да изпитва в зависимост от това какво, кога и как се яде. Експерти твърдят, че човек се чувства изморен след като е приел храна, защото организмът му произвежда повече серотонин. Той е вещество, което играе важна роля в регулирането на съня и настроението. Аминокиселината триптофан също помага за производството на серотонина. Триптофан може да се намери в сьомгата, яйцата, домашното пилешко месо, спанака, млякото, соевите продукти и сиренето.

  Храненето покачва кръвната захар и понижава енергията. Намаляването на енергийните нива след хранене се нарича постпрандиална сънливост

  Друга причина, поради която хората се чувстват сънливи след хранене, може да е в резултат от недобро храносмилане. Храна, богата на въглехидрати и протеини, може да накара човек да се чувства по-изморен. Високи нива на въглехидрати има в тестените изделия, ориза, белия хляб, сладкишите, бонбоните и др.

  Фактори, които също могат да допринесат за умора след хранене, са лошият сън през нощта и приемането на алкохол заедно с храната. В проучване е установено, че тези, които се хранят в късните и нощните часове, са по-сънливи в 4 сутринта, спрямо тези, които не са се нахранили.

  За да се предотврати умората след консумирането на храна, може да се правят леки разходи за добро храносмилане. Те зареждат с енергия и намалят чувството за сънливост. Също така е важно да се получава достатъчно количество сън. Човек, който спи поне 7 часа през нощта, е по-малко вероятно да загуби енергията си и да чувства умора през деня. 

  Препоръчва се и честото хранене. Вместо да се консумират големи порции, е добре да се ядат по-леки храни през няколко часа, за да се поддържат енергийните нива. Храненето с плодове, зеленчуци, най-често зеленолистни, които съдържат фибри, е важно за храносмилането.

  Изследователите твърдят, че умората след хранене е естествен отговор на организма и не трябва да предизвиква безпокойство в хората.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »