© Dylan Martinez, Reuters

Бронзовите фигури, представени в Кралската академия на изкуствата на 14 ноември 2018 г..

Екип от изследватели е събрал, както те го наричат, ясни доказателства, че две бронзови скулптури на мускулести мъже, яздещи пантери, са единствените оцелели бронзови творби на Микеланджело, пише "Ройтерс".

Доказателството, казват учените към университета Кеймбридж, водени от музея "Фицуилям", се състои изцяло в някои конкретни анатомични детайли.

Първото им официално приписване на италианския ренесансов творец от 16-и век е по времето, когато се появяват в колекцията на Адолф де Ротшилд през 19-и век, обяснява музеят.

Тъй като те са без официални документи и не са подписани, тяхната достоверност тогава е била отхвърлена.

В изявление "Фицуилям" обяви, че след проучването могат да потвърдят, че бронзовите фигури са единствените известни оцелели бронзови творби на Микеланджело.

"Нещо повече, бронзовите фигури на Ротшилд имат конкретни анатомични аномалии (видими 8 коремни плочки) , както и точности (анатомично коректно пубисно окосмяване и тестиси) и умишлени неточности за художествен ефект, които постоянно се наблюдават в други безспорни творби на Микеланджело и не присъстват в работата на други съвременни артисти", се казва в изявлението.

Експерт показва детайли от бронзовите фигури
© Dylan Martinez, Reuters

Експерт показва детайли от бронзовите фигури

Известно е, че Микеланджело е работил с бронз, но другите примери за това са били загубени или унищожени.

На пресконференция представител на музея обяви: "Тези са истински. Вярваме, че тези са направени от Микеланджело... И смятаме, че тези оригинали са създадени около 1505 - 1507 г.".

Доказателствата са придружени от 30 писма, писани от твореца между 1506 и 1508 г., докато прави колосалната бронзова статуя на папа Юлий II. Всички те са включени в книгата "Микеланджело: Скулптур в бронз".

dnevnik.bg