Понеделник, 30 Март 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.12.2018  » Храни, които борят махмурлука на мъжа


  Учените са открили, че не само жените се напиват по-бързо от мъжете, но също така страдат от по-силен махмурлук. Махмурлукът е колективен термин за различни състояния след прием на алкохол, които се характеризират с жажда, главоболие, умора, гадене, липса на апетит, замайване, болки в стомаха, повръщане и учестено сърцебиене, а при жените изброените усещания се оказват по-лоши.

  Това има смисъл от биологична гледна точка, тъй като жените обикновено тежат по-малко и се отличават с по-ниски нива на вода в тялото, което означава, че за тях е по-лесно да достигнат до по-високи проценти на алкохолна интоксикация, което да доведе на следващия ден до по-напрегната сутрин.

  Разбира се, това не означава, че на мъжете им е лесно. За един представител на мъжкия пол някой път спасението се крие само в хладилника. Докато някои се кълнат, че кафето лекува всички нещастия покрай махмурлука, други смятат, че нищо не може да попие алкохола в организма по-добре от един мазен бургер.

  Въпреки че това може да изглежда примамливо решение, то само ще направи махмурлукът по-силен. Всъщност, традиционните мъжки храни за махмурлук, като пица, хамбургери или бекон с яйце само ще накарат черния дроб и панкреаса да работят по-усилено - което е последното нещо, от което се нуждаят след обработката на големи количества алкохол.

  И така, какво трябва да яде един мъж? Специалистите съветват, че той може да вземе пример от по-нежната си половинка и да се фокусира върху прости, лесносмилаеми храни.

  Бананите, например, са лесни за смилане и съдържат калий – вещество, което се изчерпва след нощ на тежко пиене. Като допълнение към тях, фурмите също ще свършат работа, тъй като освен калий, съдържат захар. За да се борите с главоболието, наистина ще ви трябва нещо, с което да повишите кръвната си захар. За целта пробвайте пълнозърнест пшеничен препечен хляб с мед.

  Въпреки че мазният сандвич с яйца не се препоръчва, яйцата като цяло съдържат цистеин, който спомага за разграждането на ацеталдехида – страничен продукт при обработката на алкохола, който допринася за главоболието е гаденето.

  Овесената каша, от своя страна, ще увеличи нивата на витамин В, калций и магнезий. Гладката й текстура я прави лесно смилаема и може да помогне за успокояване на разстроения стомах.

  Алкохолът, разбира се, е диуретик и всички тези разходки до банята могат да доведат до неприятна дехидратация. Именно поради тази причина се препоръчва пиенето на достатъчно количество вода, за да компенсирате изгубената.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »