Четвъртък, 13 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.12.2018  » Хранене при стрес


  Стресът е ежедневие в наши дни. Повечето хора са изложени на стрес, което е предразположение за възникване на редица заболявания, характерни за съвременното общество. Такива са атеросклероза и съдови инциденти (инфаркт, инсулт), повишено артериално налягане, свръхтегло и затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, неврози и т.н.

  Наред с всички тези заболявания стресът е основна причина за намалено внимание, нарушено запаметяване, лесно избухване и агресивност, честа тъга и т.н.

  Забързаното ежедневие често е причина за нередовно и нездравословно хранене, което значително увеличава рисковете от развитие на заболявания, нервни състояния и стрес. От друга страна, здравословното и балансирано меню с превантивна насоченост спрямо тези социално значими болести до голяма степен може да намали вредните ефекти от стреса.

  Храненето може да повлияе благоприятно функциите на нервната система, умствената работоспособност, да намали умората и да увеличи възможностите за концентрация и запаметяване.

  Хранителни вещества като холин, лецитин и някои аминокиселини, от които в организма се образуват т.нар. медиатори (химични вещества, които участват в предаването на импулси между клетките) могат да имат такъв ефект.

  Холин и лецитин са предшествниците на невромедиатора ацетилхолин, който участва в процеса на запаметяване. Холин и лецитин се съдържат в яйчния жълтък, млечните продукти, спанакът, ядките. Препоръчва се тези продукти да се комбинират с въглехидратни храни, за по-добър успокояващ ефект.

  Аминокиселината триптофан е прекурсор (от нея се образува) на серотонина. Той е невромедиатор с успокояващ ефект върху нервната система, намалява чувството за нервно напрежение, безпокойство, стрес, кара ни да се чувстваме щастливи.

  Приемът на въглехидрати улеснява проникването на триптофана през кръвно-мозъчната бариера в мозъка и стимулира синтезата на серотонин. Това е една от причините, поради която сладките храни ни действат изкушаващо.

  За да си набавим нужните количества триптофан (съответно и серотонин) е достатъчно да се храним разнообразно.

  Ето и храните, които са източници на ценната аминокиселина: прясно и кисело мляко, соево мляко, меса (червени и бели), различните видове сирена, извара, банани, всички ядки, риба яйца, печени тиквени и слънчогледови семки, черен и кафяв ориз.

  Аминокиселините фенилаланин и тирозин са предшественици на допамин, норадреналин и адреналин – невромедиатори и неврохормони, които участват в механизмите на активно внимание, нервно-психическата концентрация, поддържане на бодърстването. Неадекватните нива на тези неврохормони са причина за трудно концентриране и запаметяване, намалено внимание.

  Храни богати на аминокиселините фенилаланин и тирозин са: различните видове меса, риба, морски дарове, мляко и млечни продукти, ядки, боб, пълнозърнести продукти.


  Глюкозата е единственият енергиен източник за мозъка.

  Приемът на разумни количества сладки храни ще допринесе за по-добрата дейност на мозъка и намаляване на напрежението и стреса. Предпочитайте естествени източници на глюкоза и избягвайте обработените, прости захари в пакетираните храни.

  Прясното мляко съдържа т.нар. екзорфини, които имат изразено успокояващо действие върху нервната система, поради което повлияват благоприятно нервното напрежение, безпокойството и проблеми със съня. Не случайно пиенето на чаша топло мляко преди сън се препоръчва както при децата, така и при възрастните.

  Употребата на стимуланти като кофеин има ободряващ ефект и увеличава трудоспособността. Използването им трябва да бъде в разумни количества. Предозирането има обратен ефект. За подобряване на умствената дейност е полезна комбинацията на сурови ядки с мед.

  Храната, която консумираме трябва да ни доставя удоволствие, тя е в състояние да подобри или да влоши състоянията на стрес. Хранете се с питателна (богата на хранителни вещества) храна, в разумни количества, наблягайте на растителната храна.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »