Неделя, 29 Март 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2019  » Портокали – 6 случая, в които помагат на здравето


  Портокалът е сочен плод с висока концентрация на витамин А и С. Съдържа също диетични фибри, желязо, калий и калций. Той притежават редица предимства, а сред тях са:

  1. Защита на очите и подобряване на зрението

  Портокалите са източник на витамин А, който заедно с други биофлавоноидни съединения, помага за предпазване на очите от дегенерация на макулата, катаракта и дори слепота. Добавяне на портокали към диетата насърчава зрението и поддържа здравето на очите в продължение на години.

  2. Предотвратяване на запека

  Запекът възниква поради нередовни движения на червата или поради недостатъчен прием на водата. Влакната, намиращи се в портокалите, ги правят ефективни за преодоляване и облекчаване на запека

  3. Подобряване на настроението

  Портокалите помагат за повишаване на настроението и намаляване на чувството за депресия. Когато се използва в ароматерапията, цитрусовият аромат помага за облекчаване на тревожността и предизвиква усещане за спокойствие и релакс. Цитрусът съдържа флавоноиди, които подобряват настроението особено в период на стрес. Смята се, че портокалите спомагат за намаляване нивата на кортизол в организма.

  4. Насърчаване на стоматологичното здраве

  Когато става въпрос за грижа на устата, поддържането на зъбите и венците трябва да бъде основен приоритет, тъй като инфекциите могат да атакуват венците. Цитрусът помага за насърчаване на здравословните венци чрез укрепване на кръвоносните съдове. В допълнение, витамин С намалява възпалението на венците. Скорбутът, характеризиращ се с кървене на венците и бавно зарастване на рани, се утежнява от намаленото производство на колаген, причинено от дефицит на витамина.

  5. Регулиране на кръвното налягане и защита на сърцето

  Портокалите са чудесен плод за регулиране на кръвното налягане, тъй като те съдържат калий, който разширява кръвоносните съдове. Калият има регулаторен ефект, спомагащ за компенсация на задържането на вода. Редовната консумация на портокали също осигурява защита на сърцето чрез понижаване нивото на холестерола.

  6. Подобряване сексуалното представяне

  Портокалите могат да се използват за повишаване на сексуалната активност при мъжете и при жените. Честата консумация на цитрусите може да помогне за намаляване на сексуалните проблеми като еректилна дисфункция и намалено либидо. Портокалите също помагат за повишаване секрецията на половите хормони, което подобрява сексуалния живот.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »