Събота, 6 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.03.2019  » Копър – 6 причини да го консумираме редовно


  Копърът е една от най-полезните зелени подправки, тъй като съдържа витамин А, С, желязо, фолиева киселина и други елементи, които имат благотворно влияние върху здравето. 

   
  Копърът - за добро устно здраве

  Семената и листата на копъра могат да се използват като освежител за устата, като я дезинфекцират, предотвратяват микробите и инфекциите и насърчават доброто устно здраве. Антиоксидантите, които той съдържа, намаляват уврежданията по венците и зъбите, причинени от свободните радикали. Копърът също е богат на калций, спомагащ за укрепване на зъбите. 

  Копърът - полезен за стомаха

  Копърът стимулира апетита, тъй като предизвиква жлъчни и храносмилателни сокове. Той също стимулира перисталтиката, като облекчава запека. Традиционната китайска медицина, както и древните гърци и римляни са използвали копъра за облекчаване на храносмилателните разстройства в продължение на години. Той се бори успешно с микробите и инфекциите в червата, предизвикващи диария.

  Копърът укрепва костите

  Калцият е жизненоважен елемент за развитието на здрави кости, а супена лъжица семена от копър съдържа съдържа голямо количество калций. Той е важен минерал за костната плътност и ключов елемент за правилния растеж и развитие на костите. Благодарение на това, че копърът съдържа калций, се предотвратява и остеопороза, както и други костни заболявания.

  Копърът насърчава спокойния сън

  На норвежки копър е dilla - дума, която означава спокойствие. Копърът може да намали нервността, причинена от тревожност и облекчаване на стреса. Флавоноидите и витамин В комплекс в копъра предизвикват секрет на ензими и хормони, които имат успокояващ ефект и спомагат за добрия сън и отпускане на тялото.


  Копърът е полезен при депресия

  Копърът може да помогне за намаляване чувството на депресия поради антидепресантните си свойства. Той стимулира производството на допамин, серотонин и други ендорфини, които осигуряват чувство на удовлетворение и щастие. В допълнение, флавоноидите и полифенолите в копъра притежават успокояващ ефект

  Копърът – полезен при дихателни нарушения

  Зелената подправка съдържа кемпферол и флавоноиди, които предотвратяват разпространението на респираторни заболявания като кашлица, алергии и астма. Копърът е полезен и при настинки.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »