Сряда, 1 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.04.2019  » В кубинското имение на Хемингуей бе открит нов център


  Реставрационен център за съхранение и опазване творчеството на писателя Ърнест Хемингуей бе открит в Куба тази събота, с което се подчертават областите на сътрудничество със САЩ, въпреки че двустранните отношения между старите врагове от студената война отново са в застой, съобщава "Ройтерс".

  Хемингуей, който печели Нобелова награда за литература през 1954 г., пише някои от най-известните си книги по време на 21-годишния си престой във "Финка Вихия" - фермата, превърната сега в музей в Сан Франсиско де Паула, в покрайнините на Хавана.

  Центърът за реставрация, построен от Кубинския национален съвет за опазване на културното наследство и щатската фондация "Финка Вихия", е разположен върху имота с площ от 6 хектара, където Хемингуей живее в просторна, покрита от сянката на околните дървета къща в испански стил.

  По време на церемонията по откриването на центъра щатският конгресмен от Масачузетс Джим Макгавърн, който се бори за по-добри двустранни отношения между Куба и САЩ, заяви, че когато двете държави се обединяват и работят заедно, създават "положителни и удивителни неща".

  По думите му осъществяването на проекта е щяло да бъде далеч по-лесно, ако не беше дългогодишното търговско ембарго спрямо Куба, което президентът Доналд Тръмп затегна още повече от идването си на власт насам.

  Хемингуей се мести във "Финка Вихия" през 1939 г. - годината преди публикуването на "За кого бие камбаната". Докато е там, пише "Старецът и морето", "Безкраен празник" и "Острови на течението", смятат местни литературни изследователи.

  Писателят напуска Куба през 1960 г. - повече е от година след началото на Кубинската революция и по-малко от година преди да се самоубие в Айдахо на 61-годишна възраст след борба с депресията.

  Писателят оставя хиляди свои документи в Куба. Сред тях има ръкописи на някои от творбите му, писма, както и фотографии и книги с анотации.

  Центърът за реставрация, който е финансиран и от фондация "Форд", организацията American Express Philanthropy и фондация AT&T наред с много други, включва лаборатории и трезор със специална климатична система.

  Кубинската комисия по опазване на културното наследство и фондацията "Финка Вихия" досега имат подписани три споразумения за сътрудничество с цел опазване и разпространяване на творчеството на Хемингуей.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »