Понеделник, 13 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.04.2019  » Храни с високо съдържание на витамин А


  Сухите очи, нощната слепота, загубата на коса и инфекциите по кожата са част от симптомите на дефицит на витамин А. Той е мастноразтворим витамин, който трябва да се набавя ежедневно. Това може да стане и чрез храна, която е богата на витамин А. В следващия списък са включени някои храни, с които може да се набави витаминът.

  1. Броколи

  Ежедневното консумиране на броколи може да предотврати симптомите, свързан със слаба имунна система. Те са много полезни за хората, които страдат от слабо зрение, тъй като осигуряват значително количество витамин А на тялото.


  2. Моркови

  Морковите са единствените зеленчуци, които осигуряват 184% от препоръчителната дневна доза на витамин А. Те съдържат антиоксиданти и бета-каротин, които са много полезни за очите.

  3. Кайсия

  Високото съдържание на витамин А и ниското съдържание на калории, правят кайсиите суперхрана. Те съдържат около 158 мг витамин А. Могат да се ядат между храненията, за да се избягва преяждането. Препоръчва се консумирането и на сушени кайсии, тъй като те също съдържат добро количество от витамина.


  4. Сладки картофи

  Сладките картофи са богати на витамин А, но трябва да се консумират поне веднъж в седмицата, за да се осигури на тялото достатъчно количество от витамина.

  5. Спанак


  Спанакът е с богато съдържание на антиоксиданти, минерали и витамин А, който помага за поддържане нивата на захарта в кръвта. Спанакът е ефективен и за предотвратяване появата на заболявания на очите като нощна слепота и сухота.

  6. Говежди черен дроб


  Говеждият черен дроб осигурява добро количество витамин А на тялото. Той е много полезен за сърдечносъдовата система и здравето на очите. От друга страна, трябва да се избягва прекомерната му консумация, тъй като съдържа много въглехидрати и калории.

  Освен по-горе изброените храни, голямо количество витамин А може да се намери също и в тиквата, калето, мангото, пъпеша, червените чушки, млякото и т.н.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »