Четвъртък, 16 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.05.2019  » Лимоните предотвратяват уврежданията на черния дроб


  Черният дроб е един от основните и много важни органи. Когато той е здрав, може да премахне токсините, мазнините и прекомерната вода от тялото. Затова трябва да се консумират храни, които са богати на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, витамини, катехини, селен и т.н. Когато се комбинират, тези хранителни вещества детоксикират черния дроб и помагат при сериозни чернодробни заболявания.


  Едни от най-полезните храни за черния дроб, са лимоните. Те са богати на витамин С, антиоксидант, който може да предотврати оксидативните увреждания в черния дроб. Диетолозите дори препоръчват всекидневното консумиране на лимон за най-добри резултати.

  Храна, която е много полезна за черния дроб, е авокадото. То съдържа антиоксидант, известен като глутатион, който е отговорен за отстраняване на токсичните вещества, които унищожават всички здравни клетки в черния дроб. Диетолозите твърдят, че черният дроб може да се поддържа здрав, ако се консумира редовно авокадо.

  Свободните радикали могат да повлияят на състоянието на черния дроб. Затова трябва да се включват храни, които могат да се борят със свободните радикали. Такава например е куркумата. Подправката не само че възпрепятства увреждането на черния дроб от свободните радикали, но и помага за разграждането на мазнини. Поради това тя се счита за естествен детоксикатор на черния дроб.

  Друга много полезна храна за черния дроб е лещата. Диетолозите препоръчват лещата за изчистване на токсините от черния дроб. Тя е с високо съдържание на фибри и растителни протеини, които подобряват функцията на черния дроб.

  Не на последно място по важност са и зелените листни зеленчуци. Препоръчително е те да се консумират ежедневно, тъй като предпазват черния дроб от токсини, химикали и метали. Диетолозите твърдят, че листните зеленчуци подпомагат функциите на черния дроб, тъй като са натоварени с хлорофил.

  За да бъде здрав черният дроб, може редовно да се консумират също храни като риба, зехтин, зелен чай, чесън, бразилски орехи, броколи, цвекло и ябълки.
    puls.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »