Вторник, 20 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.06.2019  » За здраво сърце - салата с пресни зеленчуци


  Салатата е лека храна, която не причинява подуване на стомаха. Консумирането на зеленчуци осигурява на тялото доза полезни микроелементи. Затова здравните експерти препоръчват хората да включват поне една порция салата в ежедневието си с цел подобряване на цялостното здраве, но и за да се предотврати появата на хронични и остри заболявания. Съдържанието на витамини, минерали и антиоксиданти в тях могат да предотвратят дори появата на ракови клетки. Към салата могат да се добавят и сухи или пресни билки и подправки, които да осигурят допълнителни хранителни вещества. Трябва да се отбележи обаче, че е препоръчително консумирането на салата с пресни зеленчуци без добавяни допълнителни продукти, които да правят салатата тежка, включително майонеза, мляко и други.

  Излишните мазнини в кръвоносните съдове водят до появата на сърдечни проблеми, а салатите с пресни зеленчуци насърчават цялостното здраве на сърцето. Порция салата осигурява витамини и минерали, които укрепват тъканите на сърцето. Също така салатите с пресни и полезни зеленчуци не съдържат мазнини и няма вероятност от натрупване на мазнини в кръвоносните съдове. Проучванията показват дори, че хората, които ядат редовно пресни зеленчуци, е по-малко вероятно да развият проблеми със сърцето.

  Салата, която е направена основно от зелени листни зеленчуци, съдържа фитохимикали като бета-каротин, които са необходими за поддържането на перфектно зрение и за предотвратяване на риска от очни заболявания, включително сухота, нощна слепота, катаракта и дегенерация на макулата. Затова може да се консумират повече рукола, спанак, глухарче и т.н.

  Почти всички зеленчуци съдържат значително количество диетични фибри, които са необходими за храносмилането. Добавянето на моркови, репички, ряпа или домати към салатата не само, че осигуряват фибри, но и подобряват вкуса на салатата. Фибрите също контролират глюкозата в кръвта, поради което салатата е идеалната храна за диабетици. Трябва обаче да се избягват зеленчуци с високо съдържание на нишесте като картофите например. В допълнение, хранителните вещества в зеленчуците ограничават апетита и се понижава приемът на калории. Консумирането на салата е много добър начин за засилване на метаболизма, тъй като се премахват излишните килограми.

   puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »