Вторник, 20 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.06.2019  » Какво представляват добавките в храните?


  Вече стана ясно, че добавките в храните подобряват техния вкус, аромат и увеличават срока им на годност.

  Оцветителите са другите добавки, които са широко употребявани в хранителната промишленост. Те също могат да са от естествени източници или да са изкуствено синтезирани. За тях е характерно, че се използват предимно при ултра обработените храни.

  Естествени оцветители какъвто е сокът от цвекло (който дава червено оцветяване), бета каротен (който прави жълт цвят) и карамел (кафяв цвят) са често използвани оцветители, които са безопасни и предпочитани от потребителите. Един от синтетичните оцветители – тартразин (дава жълт цвят) също е много често използван. За него, обаче има данни, че причинява алергични реакции при някои хора и присъствието му в храните трябва да бъде задължително отбелязвано.

  Витамини и други нутриенти. Витамин Е традиционно се добавя към храни, съдържащи мазнини, за да ги предпази от гранясване. Витамин С често се добавя към някои храни като замразени плодове, сухо мляко, ябълков сок, газирани напитки, бонбони и месни продукти поради своята антиоксидантна активност. Йод, калций, витамин D, фолиева киселина също се добавят към някои храни. Целта е да се повиши хранителната стойност на продуктите и да се профилактират някои заболявания. Така например готварската сол е обогатена с йод, за да се предотвратят заболяванията на щитовидната жлеза.

  Подобрители – те поддържат желаната консистенция и външен вид на продуктите. Така например калциевият хлорид се добавя към консервирани домати като не им позволява да се разпаднат. Стабилизатори, те се добавят към храните, за да поддържат искана консистенция и цвят на продуктите.

  Емулгаторите помагат на мазнините да се разтворят в храната. Сгъстителите се използват, за да абсорбират водата и за да поддържат сложни смеси от вода, масло, киселини и твърди вещества в стабилно състояние. Натурални сгъстители са пектин, алгинат и карагенан. Овлажнители – те поддържат желаната влажност на храните, за да имат приятна текстура. Обикновено се използват глицерин, сорбитол и пропилен гликол.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »