Понеделник, 13 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.06.2019  » За здрави зъби – редовно хапване на моркови


  Морковите са суперхрана, поради полезните си хранителни вещества. Кореноплодните зеленчуци са богати на редица витамини, включително витамин А, С, В6, В12, D. Те включват и много други микроелементи.

  Морковите имат много полезни предимства, като едно от тях е, че поддържат зъбите здрави. Те предотвратяват навлизането на бактерии от устата към тялото. Морковите са полезни за доброто орално здраве, тъй като предотвратяват появата на кариес и възпрепятстват кървенето на венците. Основните минерали в морковите имат антимикробни свойства, които не позволяват растежа и разпространението на бактерии. Морковите имат също свойството да премахват петна и плаката по зъбите, които се появяват след хранене.

  Известно е, че морковите също подобряват здравето на очите. Редовното консумиране на тези оранжеви зеленчуци осигурява важни елементи като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които са от съществено значение за здравето на очите. Липсата дори на един от тях може да предизвика проблеми с очите като например развиване на макулна дегенерация и слепота.

  Ако искаме да имаме здраво сърце, то морковите са зеленчуци, които могат да помогнат. Изследвания показват, че жените, които консумират повече оранжеви зеленчуци, каквито са морковите, намаляват риска от сърдечни заболявания. Други проучвания показват, че сокът от моркови може също да предпази от сърдечносъдови заболявания. Те притежават и свойството да намаляват холестерола, което е допълнителна полза.

  Морковите намират приложение  като зеленчуци, подобряващи мозъчното здраве и когнитивните функции. Те оказват положително въздействие върху нервната система, но също могат да предотвратят болестта на Алцхаймер. Това се дължи на бета-каротин и антиоксидантите в тях. Последните са и от решаващо значение за предотвратяване симптомите на ранното стареене и поддържане на тялото младо и активно.

  Благодарение на каротеноидите в тях, може да се намалят шансовете от появата и развитието на рак. Антиоксидантите могат да предотвратят например рак на гърдата.

  Морковите също спомагат за правилното храносмилането, тъй като съдържат големи количества фибри. Така те предотвратяват появата на запек и хемороиди. Поради тази причина морковите трябва да присъстват редовно в менюто.

  Учените също са открили, че морковите притежават ефекта да понижават нивата на кръвната захар. Поради това те са ефективни за намаляване на риска от появата на диабет и дори диабет тип 2. Ето още една добра причина да консумираме моркови всеки път, когато е възможно!
   

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »