Петък, 10 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.07.2019  » Как да се храним през лятото?


  Температурите се покачват, а това може да доведе до дехидратация на тялото. За да се поддържа добро физическо здраве и през лятото, може да се консумират следните храни и напитки.

  1. Вода

  На първо място по важност особено през лятото трябва да се приема достатъчно количество вода. Консумирането ѝ помага за най-бързо рехидратиране на тялото в горещите летни дни. Ако не се консумира достатъчно вода може да се причини умора, мигрена, ниско кръвно налягане и дори мускулни спазми. Затова се препоръчват поне 8-9 чаши вода дневно, за да се гарантира добра хидратация. Не трябва да се приема обаче силно охладена или ледена вода.

  2. Охлаждащи храни

  През най-горещия сезон от годината човек може да се възползва от пресни охлаждащи плодове и зеленчуци, които ще хидратират тялото, но и ще понижат температурата му. Например зелената салата съдържа 94% вода, а пъпешите също над 90%. За предпочитане е консумирането също на повече диня, праскови, краставици и домати, мента, а дори и копър. Някои от тях може да се приемат и под формата на сок за утоляване на жаждата. 

  3. По-малък прием на тежка храна

  През лятото се препоръчва консумирането на лека, а не тежка храна, която изисква прекалено много време, за да се усвои. В горещото време например за вечеря е особено полезно да се хапват предимно зеленчуци, които няма да причиняват тежест в стомаха. Все пак лятото е идеалното време от годината за консумиране на салати, които охлаждат тялото, изискват малко време за приготвяне, но и са свежи и пресни. В допълнение, те осигуряват доза витамини на тялото. Закуската също е добре да бъде по-лека. Вместо пържени тежки храни може да се консумират ядки, плодове и семена. 

  4. Летни шейкове

  В най-горещите дни много често се губи апетит. В такива случаи шейковете идват на помощ. Може да се смеси например половин авокадо с 1 и ½ чаша кокосова вода, 1 чаша замразени ягоди и 2 шепи спанак. Тази вкусна хранителна бомба ще държи ситост, но и ще осигури на тялото полезни хранителни вещества, като същевременно ще го хидратира.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »