Сряда, 8 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.01.2020  » Мит ли е, че мастурбацията води до акне при мъже?


  Съществуват много мисконцепции по отношение на влиянието на мастурбацията в един по-продължителен период от време, поради липсата на достатъчно проучвания в областта. Един от митовете е, че честата мастурбация води до поява на акне при мъжете. И двете са характерни за пубертета, но това остава единствената връзка между тях. Вероятно, поради по-високата им честота на припокриване в тази възраст е довела до такива псевдонаучни заключения.

  До момента съществуват оскъдни данни за влиянието на честотата на еякулация при мъжете и броя на сперматозоидите в единица обем семенна течност; плазмените нива на тестостерон; и връзката на честотата на еякулация с рака на простатата. Малкото изследвания в областта показват, че с увеличаването на честотата на еякулацията до всеки ден за две седмици, броят на сперматозоидите в семенната течност се редуцира с до 50%, като след това остава постоянен, а при абстинентен период от поне три дни, този процент отново се възстановява. По-дългият абстинентен период при мъжете води и до повишени плазмени нива на тестостерон – обратна зависимост обаче липсва. Увеличаването на честотата на еякулация обаче при мъжете понижава риска от развитие на рак на простатата, като механизмът не е изяснен. Промени се наблюдават по време на мастурбация и в пролактина, който се покачва и допаминът, който се понижава.


  В периода на пубертета се наблюдават резки хормонални флуктуации, които водят до повишена секреция от мастните кожни жлези. Тази повишена секреция е предпоставка за развитието на кожни бактериални инфекции и акне. Повишеното количество себум, в съчетание с отмрели клетки от stratum corneum водят до обструкция на мастните жлези и инфламация. Най-често акне се появява по лицето, гърба, гърдите и раменете.

  Влошената хигиена не е причина за поява на акне по начало, но може да го влоши и да доведе до наслагване на бактериална инфекция. Огромен набор от OTC (Over The Counter drugs) медикаменти за локално приложение при акне има на пазара – най-често използваните са локалните антисептици салицилова киселина и бензоилов пероксид, както и комбинирани продукти. Локално могат да се прилагат и антибиотици и изотретионин при наслагване на бактериална инфекция (напр. при нодуларно акне) или системно при по-сериозни инфекции.

  Добре е при акне да се избягва честото миене (не повече от два пъти дневно), да се измива потта от лицето, да се избягва употребата на козметични средства, които могат да оклузират порите; избягване използване на скраб гелове и кремове за измиване; избягване използването на сапун при миене на лицето – той обикновено предизвиква сухота, която мастните жлези компенсират със свръхпродукция на себум; поддържане хигиена на спалното бельо.

  Абсолютно противопоказно е стискането на акнето, което може да разпространи инфекцията – особено в областта на лицето, а при наличието на бактериална инфекция може да се стигне дори до менингит.

  По време на пубертета много тийнейджъри практикуват и по-често мастурбация, която също води до минимални хормонални флуктуации. Мит е обаче връзката между двете. Флуктуациите, които се наблюдават при мастурбация са минимални и нямат дългосрочни последици. Изключително ограничени са обаче данните ни, именно за тези промени.

  В заключение, мастурбацията не причинява акне и няма пряка връзка между двете, въпреки честото им съчетание в пубертета. Хормоналните флуктуации при еякулация не са сигнификантни и бързо се връщат в изходна позиция.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »