Вторник, 11 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.01.2020  » Колко полезен е хлябът с квас?


  Хлябът с квас притежава специфичен кисело-сладникав вкус, поради който е предпочитан от някои. Не е хлябът, с който сме свикнали, но определено се оказва по-полезен от традиционно предлагания в магазините.

  Хлябът с квас е по-здравословен и най-подходящият вариант в случай на храносмилателни проблеми. Въпреки  процеса на печене ферментиралата течност, използвана за направата му има своя принос за подобряване на чревния микробиом. 

  Гастроентерологът д-р Уил Булсевич споделя пред Bustle.com, че хлябът с квас е най-добрата форма на белия хляб. Оказва се, че при производството му заради наличието на ферментиралия продукт се получава естествено редуциране на глутена. Квасът играе и роля за промяна на биоактивността на съдържащи се в брашното съставки. Получават се повече фибри, което влияе положително на чревното здраве и състава на микрофлората, като стимулира растежа на полезните чревни бактерии

  Наличието на ферментирал продукт в състава на хляба му придава специфичен вкус, което се постига естествено, без да се добавят други подобрители, от които по принцип страда здравето. 

  Разбира се, големият недостатък на квасения хляб е, че е тестен продукт. Заради високата консумация на тестени продукти на човека днес сме се лишили от достатъчен прием на фибри, което вреди на здравето ни като цяло. Рафинираните въглехидрати, каквото е брашното, се усвояват прекалено бързо от тънките черва. В резултат се губи част от състава на естествената чревна микрофлора и се повишава присъствието на микроорганизми, които обичат въглехидрати и имат отношение към появата на възпалителни процеси. 

  Естествено, хлябът с квас не може да има същия полезен ефект както ферментиралите храни, тъй като лактобактериите например се губят в процеса на печене.

  При приготвянето на хляба се образува млечна киселина, която разгражда фитиновата киселина, което е страхотен плюс. 

  Защо? Фитиновата киселина са съдържа естествено във зърната, не позволява покълването им. Фосфорът в това съединение е неусвоим за организма. Освен това тя има висока химическа активност и се свързва лесно с минерали като мед, калций, цинк, желязо и др. , тоест потиска тяхното абсорбиране. Така губим полезните елементи, дори ако сме се погрижили да си ги набавим с храненето. Ензимът фитаза, който разгражда фитиновата киселина е неустойчив и имайки предвид че не се синтезира от организма ни създава условия на недостатъчност, което е в ущърб на чревното здраве. 

  Най-добрият вариант на хляб с квас е замесеният с пълнозърнесто или ръжено брашно. И при двата вида се образуват широк спектър от полезни за червата субстанции, като есенциалните верижно разклонени аминокиселини BCAA (branched-chain amino acid). Това са комбинации от три аминокиселини с разклонена молекулна структура – левцин, изолевцин и валин, които по един или друг начин влияят на мускулното здраве. 

  Трябва да се отбележи, че това как и дали квасеният хляб действа положително на чревния микробиом е много индивидуално. Изследвания показват, че чревното здраве при половината от хората се повлиява положително при неговата консумация, но за останалата половина белият хляб от магазина се оказва по-добрият вариант. Експертите предполагат, че това се дължи на особеностите на чревната микрофлора при всеки, както и зависи от други персонални фактори. Във всички случаи обаче закуската от фалийка пълнозърнест квасен хляб с резенче авокадо е приятел на червата ни. 

  Основен източник:

  Does Sourdough Have Probiotics? Experts Explain How It Affects Gut Health, Jr Thorpe, www.bustle.com

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »