Понеделник, 13 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.02.2020  » Грейпфрутът повишава имунитета


  Редовното хапване на този изключително здравословен плод води до повишаване на имунната система. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, който има антиоксидантни свойства, защитаващ клетките от бактерии и вируси. Проучвания дори показват, че консумацията на грейпфрут помага за по-бързото възстановяване от обикновената настинка. 

  Оказва се и, че много други витамини и минерали, открити в грейпфрута, са в полза на имунитета. Това са витамин А, който предпазва от възпалителни процеси и няколко инфекциозни заболявания. Грейпфрутът осигурява също малко количества витамини от група В, цинк, мед и желязо, които също стимулират имунната система.

  Грейпфрутът съдържа мощни антиоксиданти, които осигуряват и други ползи за здравето, включително намален риск от няколко заболявания. Освен витамин С, който е антиоксидант, в плода присъстват бета-каротин, намаляващ риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и очни проблеми като дегенерация на макулата. 

  Известен антиоксидант е и ликопен, който предотвратява развитието на някои видове рак като рак на простата. Има също и флавоноиди, притежаващи противовъзпалителни свойства. Благодарение на тях се намалява кръвното налягане и нивата на лошия холестерол. Този ефект е в резултат и от високото съдържание на калий в грейпфрута. 1/2 от плода осигурява около 5% от дневните нужди калий. Фибрите в него също подобряват сърдечното здраве.

  Консумацията на грейпфрут дори може да намали риска от камъни в бъбреците. По-големите камъни причиняват запушване на отделителната система, а това води до болки. Най-честият срещан вид камъни в бъбреците са камъните с калциев оксалат. Лимонената киселина, намираща се в грейпфрута, ефективно предотвратява получаването на камъните и също така подпомага изхвърлянето им от тялото. Лимонената киселина в плода още увеличава обема и pH на урината, като създава среда, по-малко благоприятна за образуване на камъни в бъбреците.


  И не на последно място, грейпфрутът е подходящ за хората, които не искат да качват килограми, тъй като той контролира апетита. Благодарение на фибрите в него, се увеличава времето за храносмилане и усещане за ситост за по-дълго време. Грейпфрутът съдържа много вода и малко калории, което също допринася за загубата на тегло.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »