Сряда, 28 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.03.2020  » Защо спортът е толкова важен?


  Спортът е един от най-важните фактори за доброто здраве. Има различни видове спорт, включително плуване, бягане, ходене, танцуване и т.н.

  Спортът например подобрява настроението и намалява чувството за депресия, тревожност и стрес. Това се дължи на факта, че той повишава чувствителността към хормоните серотонин и норепинефрин, които облекчават чувството за депресия. По време на спорт се отделят и ендорфини, които са отговорни за създаването на положително настроение и намаляване на болката.

  Спортуването подобрява мозъчната функция и стимулира притока на кръв и кислород към мозъка. Освен това стимулира производството на хормони, които могат да засилят растежа на мозъчните клетки. Установено е още, че спортуването повишава умствената функция при възрастните хора.

  Спортът помага също за отслабване. Някои изследвания показват, че липсата на движение е основен фактор за наддаване на тегло и затлъстяване. Установено е, че редовните упражнения засилват метаболизма, в резултат на което се изгарят повече калории и се отслабва. 

  Спортуването играе важна роля за изграждането и поддържането на силни мускули и кости. Това е така, защото упражненията помагат за освобождане на хормони, които стимулират мускулите да абсорбират аминокиселини. Тъй като с напредване на възрастта, тялото започва да губи мускулна маса, а това е фактор за наранявания и увреждания, спортът е силно препоръчителен. Той намалява загубата на мускули и предотвратява остеопороза на по-късен етап.

  Спортът повишава и енергията. Затова той е подходящ за млади и стари хора, но и за страдащи от различни медицински състояния. В проучване се установява, че 6 седмици редовни упражнения намаляват чувството за умора на 36 здрави хора, съобщили за постоянна умора.

  Липсата на редовна физическа активност е основна причина за хронични заболявания. Ако не се спортува, дори и в краткосрочен план, може да се увеличат мазнините в корема, а това увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и др. Доказано е, че редовното физическо натоварване подобрява чувствителността към инсулин, понижава кръвното налягане и нивата на мазнини в кръвта. 

  Редовните упражнения също така помагат за отпускане и за по-добрия и качествен сън. В проучване се съобщава, че 150 минутна умерена до висока активност на седмица, осигурява до 65% подобрение на качеството на съня.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »