Сряда, 20 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.03.2020  » Кокосово масло повишава добрия HDL холестерол?!


  Кокосовото масло е с високо съдържание на определени наситени мазнини. То може да повиши добрия HDL холестерол. Експертите смятат, че увеличавайки нивата на HDL, кокосовото масло подобрява здравето на сърцето. В проучване на 40 жени се съобщава, че кокосовото масло намалява общия и LDL холестерол, а същевременно повишава HDL холестерол (добрия холестерол). Друго проучване, включващо 116 възрастни показа, че след диета, включваща кокосово масло, са повишени нивата на HDL холестерол при хора с коронарна болест.

  Кокосовото масло също така намалява мазнините в корема, защото то повишава метаболизма. Тъй като мазнините в корема причиняват сърдечни заболявания и диабет тип 2, се счита, че кокосовото масло може да предотврати тези заболявания. В проучване се показва, че жени на диета, приемащи 30 мл кокосово масло на ден, са намалили размера на талията си успешно.

  Кокосовото масло може да се използва като масло за жабурене за здравето на зъбите. Това е традиционно орално лечение на проблеми със зъбите, включително гингивит и премахване на бактериите в устната кухина, причиняващи кариес.

  Кокосовото масло също е полезно за кожата и косата. То се използва все по-често в козметичните продукти за хидратация и за увеличаване на блясъка на косата, защото прониква по-добре в скалпа от другите масла. Тъй като маслото има противовъзпалително действие, то се използва при кожни несъвършенства, както и за намаляване на инфекциите по кожата. Кокосовото масло също така намалява възпаленията по кожата и подпомага бързото заздравяване на рани. В допълнение, кокосовото масло помага в борбата с кандидозните инфекции.

  Колко кокосово масло може да се приема дневно? Проучвания са установили, че 2 с. л., което е 30 мл, е напълно достатъчно. Ако се приема обаче в големи количества, може да се предизвика гадене и стомашно-чревни разстройства. Затова в началото може да се приема по 1 ч. л. дневно, а постепенно приемът да се увеличи до 2 с. л.

  Как може да се добави към диетата? Кокосовото масло е идеално за готвене, тъй като почти 90% от мастните му киселини са наситени, което го прави устойчиво на високи температури.

  Източници:

  1. Medicalnewstoday.com - https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857

  2. Healthline.com - https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oilhttps://www.healthline.com/nutrition/how-to-eat-coconut-oil

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »