Понеделник, 25 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.04.2020  » COVID-19: Да овладеем стресовото хранене


  Дългата физическа дистанция и ежедневна тревожност, породена от разпространението на коронавирусната инфекция, може да обърне обичайните хранителни навици надолу с главата. Изолирани вкъщи и претрупани с работа, много хора прекаляват с въглехидратите или пък се хранят твърде оскъдно. Промяната и в двете посоки е вредна и опасна за здравето.

  Когато човек е подложен под стрес, първото и важно нещо, което трябва да направи, е да се погрижи за себе си. Иначе професионалното прегаряне, познато като бърнаут, скоро ще почука на вратата му. А базисните грижи включват упражнения, сън и здравословна и балансирана храна. Чак след това се подреждат масажите, домашните маски, грижи за външния вид и любими занимания.

  Доказано е, че тревожните хора са по-склонни да прекаляват с количествата храна. Това е така, защото когато сме подложени на стрес, тялото отделя стресовия хормон кортизол и произвежда повече инсулин, който влияе върху метаболизма на въглехидратите и мазнините. А това неминуемо влияе несъзнателно при избора на храна и на настроението.

  Осъзнаването на това, което прави стресът и тревожността с хранителните навици в тази нова ситуация, е първата стъпка към справяне с проблема. Едно от най-добрите неща, които ще помогнат при храненето под стрес, е управлението на времето. Или в часовете, в които човек по-често посяга към хладилника, е добре да разсее мислите за похапване с нещо друго.

  За тези, които хапват твърде малко, не е лошо да опитат нещо ново и богато на калории. Например протеинов шейк. Друг трик за по-злоядите е настройването на аларма, която да ги подсеща кога е време за хранене. Дори и да става дума само за чаша вода или билков чай.

  За другите, които преяждат често, специалистите са категорични, че трябва да забравят за пакетираните храни и да ги заместят с повече плодове и зеленчуци. Поне в закуските и междинните хранения.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »