Неделя, 9 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.07.2020  » Фактори, които повлияват качеството на спермата

  С качеството на спермата пряко е свързана и оплодителната способност при мъжете. Това е и причината едно от първите изследвания, които се назначават при трудности със зачеването да бъде именно спермограмата.


  Цикълът на създаване на сперматозоидите е с голяма продължителност, поради което много фактори могат да се отразят на качеството на спермата. Продължителността е средно в рамките на 100 дни. През този период се включват около 75 дни за делене и развитие на клетките в тестисите; 20 дни за придвижване през епидидима и около 5 дни за преминаване през семепровода.

  През тези приблизително 100 дни сперматозоидът е уязвим както от непосредствената си среда, така и от диетата, режима на работа и други.

  Работата и контактът с токсични субстанции, пестициди, химикали, етиленов оксид, винилхлорид, тежки метали, олово, кадмий, меркурий, радиоактивните елементи, рентгенови лъчи, както и различни други замърсители оказва пряко влияние върху развитието на сперматозоидите.

  Сериозно влияние оказват тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, кафе, стимуланти и наркотици. Доказано е, че те директно увреждат клетките, от които произлиза сперматозоидът (спермогонии). Никотинът и катраните оказват пагубно влияние върху оплодителните качества на спермата, основно върху концентрацията на сперматозоидите, подвижността и морфологията им. Към това можем да добавим, че тютюнопушенето се свързва със слабата функция на сперматозоидите при пенетрационен тест, както и води до увеличаване на левкоцитите в еякулата.

  До повишаване на температурата на тестисите водят продължителното шофиране и каране на колело, носенето на тесни панталони и слипове (вместо шорти тип боксер), горещите вани, душове и сауни, както и всяко едно излагане на гениталиите на висока температура. От своя страна топлината силно нарушава процеса на делене и зреене на половите клетки.

  Към неблагоприятните фактори можем да причислим и преумората, психическото натоварване, заседналият начин на живот, наднорменото тегло, нездравословното хранене, продължителната работа с компютър, стресът.

  Родителите на момчета със задържани тестиси в коремната кухина могат да изчакат до една година след раждането на детето, но в случай, че след това тестисите не слязат в скротума, е необходима лекарска намеса. Отношение към стерилитета имат още операции при ингвинална херния, разширените вени на тестиса (варикоцеле).

  Дори и 2 градуса по-висока температура може да се отрази зле на образуването на сперматозоиди. Концентрацията им ще спадне, броят на здравите намалява, а на увредените се увеличава.

  През лятото концентрацията на сперматозоидите, естествено, намалява. Така съдържанието на сперматозоиди в еякулата може да спадне от 320 милиона на 250 милиона.

  Топлата вана (43-45 градуса) по половин час на ден значително нямалява концентрацията на сперматозоиди. Съшият ефект имат и плътно прилепналите слипове, спортни гащета или панталони.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »