Понеделник, 8 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.01.2021  » Откриха начин за предсказване на инфаркт по-рано

  На пръв поглед инфарктът може да изглежда като внезапно и непредсказуемо събитие. Въпреки това схващане, основните причини за сърдечна недостатъчност могат да се проявят много дълго време преди нея. Сега ново проучване установява, че има начин да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано с помощта на обикновен рентген, съобщава Study Finds, цитирани от actualno.com.


  Изследователи от университета "Едит Коуън" установяват, че хората с високи нива на калций в аортата - основната артерия, пренасяща кръв от сърцето към тялото - са до четири пъти по-склонни да получат сърдечна атака. Откритието дава надежда за по-точен скрининг на сърдечно-съдовите заболявания - убиец номер едно в света.

  „Сърдечните заболявания често са тих убиец, тъй като много хора не знаят, че са изложени на риск или че имат ранни предупредителни признаци, като калцификация на корема или коронарните артерии“, казва водещият автор на изследването професор Джош Луис в университетско съобщение.

  „Коремната аорта е едно от първите места, където може да се натрупа калций в артериите - дори преди сърцето. Ако установим това рано, можем да се намесим и да приложим промени в начина на живот и лекарствата, за да спрем напредването на състоянието."

  Сканиране за натрупване на калций Неинвазивните образни инструменти  като сканиране с компютърна томография (КT) могат да дадат подробни изображения на напречно сечение на органи и тъкани, включително аортната артерия. Аортата може да се втвърди, когато калцият се събере в стените ѝ, предизвиквайки сърдечен удар. Учените наричат състоянието калцификация на коремната аорта (ККА) и то може да причини също и инсулти.

  Анализ на данни от 52 проучвания по целия свят разкрива, че ККА повишава риска от сърдечно неразположение от два до четири пъти. Проучването също така открива, че колкото по-голямо е натрупването на калций, толкова по-голяма е опасността. Този риск се отнася особено за тези, които имат хронично бъбречно заболяване.

  Факторите, които подхранват калцификацията на артериите, включват лошо хранене, заседнал начин на живот, пушене и генетика. Проф. Луис се надява откритието да доведе до това повече хора да разберат собствения си риск от инфаркт или инсулт.

  „Калцификацията на коремната аорта често забелязва случайно при много рутинни прегледи, като странично сканиране на гръбначен стълб от апарати за костна плътност или рентген, и сега имаме много по-добра представа за прогнозата при тези хора, когато се забележи такова нещо“, добавя Люис .

  „Това може да бъде ранно предупреждение за лекарите, че трябва да изследват и оценят риска на пациента от инфаркт или инсулт. В крайна сметка, ако успеем да идентифицираме това състояние по-рано, хората могат да направят промени в начина на живот и да започнат превантивни лечения по-рано, което потенциално би могло да спаси много животи в бъдеще.“ Обещаващо начало за прогнозиране на инфаркти Изследването, публикувано в. „Journal of American Heart Association“, се основава на неотдавнашни изследвания върху ККА, използващи сканиране на костна плътност и изкуствен интелект.

  „Изследователите установиха, че доказателствата за калцификация на коремната аорта при пациенти с неизвестно сърдечно-съдово заболяване могат да показват, че е необходима по-изчерпателна оценка на сърдечно-съдовия риск, включително изследване на кръвното налягане и холестерола или проверка на сърдечното здраве“, каза д-р Аманда Батери от Фондацията за национално здраве на Австралия. Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, някой в САЩ получава инфаркт на всеки 40 секунди.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »