Неделя, 18 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.03.2021  » 9 любопитни неща, които се случват с тялото, докато спим


  Човек прекарва една трета от живота си в сън. Но по-интересното е какви процеси протичат, докато тялото ни е в това състояние. Ето 9 факта, за които едва ли предполагате, пише actualno.com.

  1. По време на сън човек изгаря средно 40 калории на час. Въпреки че звучи добре, продължителният сън няма да ви помогне да влезете във форма за летния сезон, защото за 8 часа сън се изгарят около 320 калории, които си набавяме с консумацията на 150 гр хляб.

  2. Учените са установили, че по време на сън човешкият мозък може да обработва информация и подробности, които блокираме, когато сме будни. Затова сънят може да доведе по "просветление" и намиране на решение на сложни въпроси.

  3. Качественият сън е особено важен за децата. Учените са доказали, че колкото по-дълго детето спи, толкова по-бързо расте.

  4. Смартфоните се превърнаха в неразделна част от живота ни и влиянието, което оказват в някои аспекти на живота ни е изключително странно. Известни са случаи на хора, които пишат съобщения насън, без изобщо да го осъзнават. За да избегнете смущаващи ситуации, дръжте смартфона си далече от леглото.

  5. По време на сън мозъкът изпраща сигнали до тялото ви да ускори притока на кръв. Подобна стимулация може да доведе до възбуда както при мъжете, така и при жените. В някои случаи това води до несъзнателен полов акт по време на сън.

  6. Това явление е рядко, но много любопитно. Можете да „чуете“ силни звуци. Хората, които страдат от подобен проблем, обикновено са подложени на силен стрес.

  7. Така нареченият сомнамбулизъм засяга 2,5% от населението на света. Много повече са сомнамбулите сред децата, отколкото сред възрастните.

  8. По време на сън всички мускули се отпускат. Ето защо в съня си някои хора имат пристъпи на метеоризъм (чревен дискофморт и газове).

  9. През деня всеки от нас буквално е атакуван от огромно количество информация. На сън мозъкът сортира информацията и я разделя на такава, която трябва да бъде забравена и такава, която е важна.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »