Събота, 23 Октомври 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.09.2021  » Инфлуенсър, IT, фрийлансър или как да обясниш на баба си какво работиш


  Развитието на технологиите наложи създаването на много нови работни позиции, които преди години са изглеждали като от някой фентъзи филм. Понякога по-голямо предизвикателство от самата работна позиция се превръща необходимостта от това да обясниш какво точно работиш на твоите по-възрастни роднини. За да ви спестим усилия и да ви дадем някоя друга идея, сме дали обяснения (с доза хумор) на едни от най-новите професии. И баба ви би ги разбрала, пише каналът на Цветелинка Цветанова във vbox7.


  Фрийлансър 

  В България обичаме да използваме чужди думи, придавайки по-сложно значение. Фрийлансър - типична чуждица, която удобно се е настанила в нашето ежедневие. Как бихме го казали на български език? Работа на свободна практика.  Това са хора от различни области, които сами избират върху какви проекти да работят, кога, къде и т.н. Тази позиция им дава голяма доза свобода. Това се предимно хора на изкуството, писатели, журналисти, дизайнери, архитекти и др. Не всяка професия обаче позволява такъв тип устройство на дейността. Представете си фрийлансъри полицаи или пожарникари.

  Инфлуенсър

  Мечтаната професия на едно цяло поколение, което израства, използвайки ежедневно социалните мрежи. В социалните мрежи имаше един много популярен виц: „Какво ще работят инфлуенсърите в следващия си живот? Отново нищо“. Извън кръга на шегата, инфлуенсърката професия се превърна в една от най-добре платените в световен мащаб. Инфлуенсърите са хора, които имат влияние в социалните мрежи. По този начин те могат да си партнират с различни марки и да правят реклами в профилите си, които да достигнат до значителен брой хора. С инфлуенсърите е като с политиците – сами си ги избираме, давайки им власт и платформа за изява.

  IT специалист 

  Навлизаме в сложната материя. IT специалистите са доста магични същества – всеки знае, че съществуват, но малцина могат да обяснят какво точно правят. IT специалист е много общо понятие, събирателно на доста професии, свързани с информационните технологии. Да вземем за пример софтуерните инженери. Това са хора, които директно създават софтуер и разработват всички видове приложения. За да можеш да имаш приложения в телефона (от Facebook до дигиталните брошури на любимите супермаркети), това означава, че някой преди това е положил много усилия, за да ги разработи.

  Влогър

  Влогърите са хора, които създават видео съдържание, което е предназначено за социалните мрежи и в частност за YouTube. Това се превърна и в една от най-предпочитаните от рекламодателите професии в световен мащаб. И у нас си имаме влогъри за всичко – от храна, пътувания, семейни спорове до забавни предизвикателства, класации и т.н. Вероятно баба ви може и да не повярва, че това е истинска професия, но тогава може да ѝ дадете за пример Антоанет Пепе, която документира и качи в YouTube раждането едно от децата си в името на влогърството. Това е и нейният най-гледан клип в YouTube  (над 1млн. показвания).

  dariknews.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »