Събота, 18 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.04.2024  » Кратка история на телевизора


  Изобретяването на телевизора носи със себе си огромна промяна що се отнася до достъпността до информация и скоростта на разпространяването ѝ. От първите прототипи до съвременните модели се наблюдава впечатляващо развитие на технологията. Днес имаме не само по-добро качество на картината и по-ясен и изчистен звук, но и редица интелигентни функционалности. Затова не е изненада, че телевизорът е неизменна част от повечето съвременни домакинства.

    
  Първи стъпки за изобретяването на телевизора

  Диск на Нипков – името на Паул Нипков оставя значима следа, когато става дума за създаването на телевизора. В началото на 1885 г. той патентова своето изобретение – електрически телескоп за възпроизвеждане на светещи обекти. Макар че не е известно да го е имплементирал в следващи свои разработки и изобретения, то ще бъде в основата на създадения 35 години по-късно механичен телевизор.
      
  Въвеждане на термина „телевизия“ – първият, който прави това, е Константин Перски по време на Световното изложение в Париж през 1900 г. Той използва именно тази дума, за да опише процеса по предаване на снимки по електрически проводник. Иначе самата етимология на думата е комбинация от гръцки (tele – далече) и латински (visio – гледка).

  Първите телевизори
      
  Изобретяване на механичната телевизионна система през 1925 г. – Джон Логи Беърд е следващото значимо име с принос за развитието на телевизорите и първите системи за видеозапис.
      
  Първо предаване – BBC Television, която функционира и днес, но под името BBC One, прави следващата значима стъпка в развитието на телевизионната технология. През 1930 г. медията излъчва първата телевизионна програма. Отново през същата година се излъчва и първото живо предаване между Ню Йорк и Вашингтон. То е уникално по рода си, защото демонстрира възможностите на телевизионната технология за бързо предаване на съобщения на далечни разстояния.

  Масово разпространение – масовото разпространение на телевизори в Германия започва през 1929 г. През 1936 г. за първи път олимпийските игри, които тогава се провеждат в Берлин, се предават по телевизията.

  Съвременно развитие
      
  Разпространение на цветните телевизори – NBC е следващия пионер, излъчвайки първото цветно предаване в национален мащаб през 1954 г. Само 20 години по-късно вече 2/3 от домакинствата в САЩ притежават цветни телевизори. Началото на цветното предаване налага някои производствени промени, адаптиране на технологични и други стандарти за предаване на телевизионни сигнали, така че да се отговори на иновациите.

  Поява на цифровите телевизори – през 90-те години и в началото на новото хилядолетие започва масовото разпространение на цифровите телевизори. Новата технология предлага по-ясна картина и по-чист звук.
     
   Развитие на съвременните телевизори – след 2010 година технологичният бум започва да предлага все повече нововъведения. Сред тях са технологии като 4K, 8K, HRD и други. Най-новите модели вече се предлагат с „умни“ функции – връзка с интернет, управление от мобилни устройства или чрез гласови команди, стрийминг услуги, достъп до различни платформи и т.н.

  Историята на телевизора започва в края на 19 век като експеримент, за да еволюира към комерсиализация и широко глобално разпространение днес. Технологичната революция и все по-достъпната интернет връзка през последните десетилетия задават една изцяло нова посока на развитие. Телевизорът вече не е просто комуникационен инструмент и средство за набиране на информация, но също и средство за забавление.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »