Вторник, 16 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.06.2024  » Солариумът крие опасни рискове за здравето
  Излагането на ултравиолетова радиация, например от слънцето или солариума, може да причини сериозни рискове за здравето. Мнозина смятат, че солариумите са по-безопасни от слънцето. Те всъщност не са. Солариумите са по-опасни от излагането на слънце.


  Кожата почернява като механизъм за самозащита, когато е изложена на всякакъв вид ултравиолетова (UV) радиация. Това излагане увеличава производството на пигмента меланин, което води до потъмняване на кожата. Потъмняването на кожата не е здравословно пише puls.bg. Почерняването означава, че кожата е била увредена. Няма такова нещо като здравословен тен.

  Солариумите са доказан канцероген, което означава, че доказано причиняват рак.

  Мит е, че солариумите са по-безопасни от слънцето. Солариумите съдържат предимно UVA лъчи. UVA от солариума е три пъти по-интензивен от UVA от слънцето. Пет минути в солариум причиняват същата вреда като един час навън на слънце.

  Това означава, че използването на солариум увеличава преждевременното стареене. Получават се бръчки и отпусната кожа по-бързо и по-рано в живота с използване на солариум, отколкото при излагане на слънце.

  Излагането на солариум преди 35 години, увеличава риска от развитие на меланом със 75% само след една сесия.

  Меланомът е една от най-смъртоносните форми на рак на кожата и се увеличава, особено сред ползвателите на солариуми. На всеки час умира по един човек от меланом. Проучване показва, че 97% от жените, диагностицирани с меланом преди 30-годишна възраст, са използвали солариум.

  UV радиацията от слънцето или солариумите причинява много здравословни проблеми:

  Ракови заболявания на кожата. Ракът на кожата се увеличава, като всеки пети развива рак на кожата през живота си. UV радиацията е причината за повечето от тези ракови заболявания на кожата. Тя прониква в кожата и променя ДНКто, причинявайки образуването на рак на кожата. Тъй като ултравиолетовата радиация от солариумите, е по-концентрирана и е предимно UVA, солариумите причиняват повече щети от слънцето.

  Преждевременно стареене. UVA лъчите, които проникват дълбоко в дермалния слой на кожата, причиняват преждевременно стареене. Дермата съдържа колаген и еластин. Увреждането на тези протеини води до бръчки и отпусната кожа, което прави кожата да изглежда застаряла. UVA и UVB причиняват кафяви петна и обезцветяване на кожата.

  Потискане на имунната система. UVB лъчите потискат правилната функция на имунната система, правейки организма беззащитен срещу чужди патогени и алергени. Това също улеснява развитието на рак на кожата.

  Увреждане на очите. UV радиацията може да причини дегенерация на макулата, което води до трайна загуба на зрението. Може също да причини катаракта, рак и увреждане на роговицата.

  Алергични реакции. Някои хора са чувствителни към UV радиация и развиват алергичен обрив.

  Солариумите могат да причинят три различни вида рак на кожата:

      Базалноклетъчен карцином;
      Плоскоклетъчен карцином;
      Меланом.

  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »