Събота, 11 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.01.2019  » Русе обжалва орязването на пари срещу мръсния въздух


  Решението на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда“ кои български общини ще получат европейско финансиране за подобряване на качеството на атмосферния въздух влиза в съда.

  Жалби в Административния съд в София са подали кметът на Русе Пламен Стоилов и колегата му от Горна Оряховица Добромир Добрев. И двете общини бяха отрязани от достъп до пари по Приоритетна ос 5 на ОПОС. С решението си Комитетът на практика ги лишава от важна безвъзмездна помощ в борбата срещу замърсяването от битовото отопление.

  7 общини бяха одобрени и между тях ще бъдат разпределени 111 милиона лева от Брюксел. Това са Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София.

  Кметът на Русе Пламен Стоилов обясни пред „Труд“ защо не е съгласен с отказването на еврофинансиране на общината. Юристите на местната управа са намерили други пробойни в решението на Комитета за наблюдение на ОПОС и обжалват именно по тях. А те са, че няма как да бъдат одобрявани общини, след като в сила още не е влязла Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024, която бе представена през септември.

  „Акцентираме върху факта, че проектът за Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух е публикуван за обществено обсъждане на 1 ноември в портала за обществени консултации в интернет. Това обсъждане е приключило на 5 декември. А решението, което оспорваме, е взето на 12 ноември. Според нас е недопустимо да се приема решение за одобряване на критерии за съответствие с програма, която все още не е действаща, предвид незавършилото й обществено обсъждане“, коментира Стоилов.

  Кметът добави, че Русе е сред градовете със замърсен въздух – броят превишени стойности за средноденонощните норми в рамките на календарната година за 2016 са 77, за 2017 г. са 71, а за периода януари – ноември 2018 г. е 57. А максималният брой денонощия със завишени нива трябва да е не повече от 35.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »