Четвъртък, 9 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.01.2019  » Храна с история: Капама, ошав и попара в гурме прочит

  Капама, ошав и попара са част от 6-степенно дегустационно меню в гурме ресторант в центъра на София. В менюто могат да се намерят още ястия с компоненти като „Лунен” боб от Куртово Конаре, пестил от сини сливи и праз „Български гигант“. Представянето на всички тези продукти и рецепти са част от социалния проект „Единение“. Той цели да запази нашето кулинарното наследство и да представи богатата история на българската храна в градска среда.


  В проекта участват вече пет заведения. Гостите им имат възможност да опитат родни и здравословни продукти и рецепти от всички краища на България, представени по нетрадиционен и иновативен начин. А за това, че продуктите са полезни говорят фактите. Лунният боб, например, се оказва с много по-добри хранителни стойности от киноата. За сравнение – в 100 гр. боб има 24 гр. фибри, а в киноата – едва 7. Той е богат на желязо и съдържа по-малко от 1 грам мазнини.

  В гурме ресторант може да се опита в Лунна салата или разядка в комбинация с праз „Български гигант“. Пестилът пък се прави по традиционна българска рецепта на повече от век. В него няма добавена захар, а сладостта му идва единствено от сушените сливи в състава му. В миналото е присъствал на всички важни събития на трапезата на семейството, а днес е успешна добавка в съвременна капама, гурме попара или партнира добре на младо печено прасенце. Ошавът в наши дни е почистващ десерт, който отърсва вкусовите рецептори от срещата с основното ястие и подготвя сетивата за истинския десерт.


  „Създадохме този проект, за да предлагаме на клиентите си храна с история и смисъл“, разказва Николай Григоров, който е собственик на ресторантите, в които се сервират продукти и рецепти от миналото. „В днешно време вече на всеки ъгъл могат да ти предложат вкусна храна. Но освен това е важно тя да е здравословна и с български произход“, споделя възгледите си той.

  Николай стои зад идеята на проект „Единение“. Неговата концепция за заведения е да поднася по креативен начин храна от малки български производители. Натъквайки се на забравени продукти и рецепти с помощта на екипа си, той решава да ги популяризира в ърбан среда и да докаже, че те по нищо не отстъпват на вносните, а напротив – превъзхождат ги. Ресторантите му организират тематични вечери веднъж в месеца, на които представят съвременно приложение на храни от миналото, използвайки иновативни кулинарни похвати и „плейтинг“, вдъхновен от космически явления.

  Но намеренията му не стигат само дотук. В дългосрочен план проект „Единение“ има за цел да подкрепя и подпомага хората от малките населени места в производството на екологично чисти продукти. Идеята е да се скъси пътят на храната от производителя до чинията и така той да бъде награждаван със справедлива цена, за да укрепне икономически и да продължи и следващата година да отглежда добивите си по традиционните методи и похвати.

  В инициативата по събиране на рецепти, истории и кулинарни техники участват заведенията Ракета, Спутник, Фабрика Дъга и Космос. Храната от миналото обогатява менютата им, а чрез тях хората от големия град поддържат традицията в консумирането й, връщайки се към корените си.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »