Петък, 10 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.03.2019  » Над 275 млн. лева са договорени в област Русе по проекти


  275 236 245 лева от Европейските структурни и инвестиционни фондове са договорени в област Русе от началото на програмния период до февруари 2019 година за изпълнение на 328 проекта. Над 104 млн. лева или близо 38 % от средствата са предназначени за бизнеса и са привлечени от ОП „Иновации и конкурентоспобност“, съобщи експертът от Областния информационен център – Русе Габриела Стефанова.

  Най-голям е интересът на местните предприятия към възможностите за подобряване на производствения капацитет. По тази процедура са сключени 41 договора за сумата над 40 млн. лева.

  Най-голям брой проекти на територията на Русенско са сключени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – 102 , но общата им стойност е малко над 22,5 млн. лева, което ги нарежда на пето място по размер на финансирането спрямо оперативните програми и ПРСР.

  На втора място след ОП „Иновации и конкурентоспобност“ най-много европейски средства влизат в град Русе чрез ОП „Региони в растеж“ над 61,8 млн. лева за 8 проекта.

  По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са договорени 10 проекта на обща стойност над 9 млн. лева. Средствата се инвестират в образователна интеграция, в студентски стипендии и практики, в подкрепа на докторанти и млади учени.

  5 общини в областта – Русе, Бяла, Ветово, Две могили и Иваново са се възползвали от Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, с което сигуряват на социално слаби свои граждани топъл обяд в обществени трапезарии.

  През настоящия програмен период на този етап в област Русе има само един договорен проект по ОП „Околна среда“ и той е на РИОСВ- Русе за местообитанията в резерват Сребърна.

  По ОП „Добро управление“ са одобрени 5 проекта на обща стойност 1 273 806 лева.

  Към момента по ОП “Морско дело и рибарство“ в нашия регион има едва 7 договорени проекта за малко над 4,4 млн. лева.

  По Програмата за развитие на селските райони според публичните регистри в област Русе са договорени 100 проекта на обща стойност над 45 млн. лева. От тях 10 проекта са публични и са свързани с рехабилитация на пътища, улици и тротоари, водопроводи, с ремонти на храмове и обзавеждане и оборудване на читалища.

  През настоящия програмен период по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са инвестирани средства в подготовка на проекта за автомагистрала „Русе – Велико Търново“, други 3 проекта са насочени към подобряване на корабоплаването по река Дунав.

  Съпоставката с другите области в Северен централен район отрежда водещо място на Русе по отношение на броя договорени проекти. Над 50 % от тях са в нашата област, а по отношение на финансовото измерение Русе усвоява 32 % от 857 млн. лева, колкото е размерът на инвестициите в СЦР.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »