Четвъртък, 13 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.04.2019  » 3000 са учениците в дуална форма на обучение у нас


  „Над 3000 са учениците заети в дуалната форма на обучение, а започнахме с 300“, съобщи в Русе министърът на на образованието и науката Красимир Вълчев. „Вече имаме ученици в 11-ти клас в дуална форма на обучение и всяка година те се увеличават. Формата е много подходяща за ученици и е полезна за компаниите, които по този начин привличат от рано работна сила. Полезна е и за да можем да възвърнем част от загубената репутация на професионалното образование“, допълни Вълчев. То претърпя криза през последните 20 години. Малко компании бяха предлагащите такива места. Все повече стават високодоходните работни места в производството.


  Следващите 10-15 години проблемът ще бъде недостигът на специалисти във всички сфери, каза Красимир Вълчев. В системата на образованието трябва да се направи всичко възможно да се обезпечи този недостиг. Това което можем да направим е да имам минимум отпаднали от системата и структура, която да е пригодна към потребностите на обществото.

  Министър Вълчев каза също, че е увеличен броят на децата от проблемни семейства и често се налага учителят да изпълнява ролята и на родител. За много от родителите образованието не представлявало ценност и това можело да бъде прекъснато единствено със съвместните усилия на институциите.


  „Учителката не може да се справи сама, но когато отиде екип, респектът е по-голям. Записването на училище е еднократен акт, трудна е ежедневната работа, многогодишната работа“, допълни министърът. Той посочи още, че процентът на проблемните деца също е нараснал. Ако преди 20-30 години те са били около 10 процента, сега са над 20 процента.

  В Русе Красимир Вълчев откри обновената сграда на детска градина „Пинокио 1“. По-късно през деня той ще ще открие 12-ата национална научна конференция за предучилищно образование „Водим бъдещето за ръка“, която ще се състои в Канев център на Русенския университет.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »