Четвъртък, 5 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.05.2019  » Ветераните на Ирис отново с призови места в Лас Палмас


  Ветераните на „Ирис“ Русе се представиха достойно и отново завоюваха много призови места в отделни плувни дисциплини на открито първенство по плуване за ветерани в Лас Палмас, Канарски острови. Домакин на състезанието бе плувен клуб „Метропол“, създаден през далечната 1934 година. Участваха около 120 плувци, като конкуренцията бе главно от испанската автономна област - седем на брой - Гран Канария /с три отбора/, Тенерифе, Фуертевентура, Лансароте, Ла Палма, Ла Гомера и Ел Йеро.

  Въпреки ограниченото си участие /само 8 плувци/ родните плувци спечелиха: Росица Янакиева и Никола Гущеров – по три първи места, Николай Ханджиев и Ивелин Иванов - по две, Моника Вучева - едно. Мая Тановска и Красимир Динов също влязоха с постиженията си в призовите тройки. Програмата включваше по 50 и 200 м от всички стилове, 200 м съчетано плуване, 400 м св.стил и рядко използваната във ветерански състезания плувна щафета 4 по 200 м.

  Класирането в това състезание бе по-особено, отколкото е в други държави. Независимо от призовите места в отделните дисциплини в крайното класиране по възрастови групи подреждането бе по точкова система на европейската плувна федерация FINA, т.е. разлика до текущия световен рекорд в съответната дисциплина. Така победител от събраните точки в трите разрешени дисциплини за участие в своята възрастова група извоюва Росица Янакиева, а Николай Ханджиев и Моника Вучева станаха втори. Получиха плакети на Общината на Лас Палмас и парични награди /Росица Янакиева - 500 евро, Николай Ханджиев и Моника Вучева - по 300 евро/.

  Независимо от натоварената стартова програма организацията и съдийството на състезанието бяха на много добро ниво. Басейнът е общински и се ползва за всякакви плувни цели. Плувното обучение на деца в Лас Палмас започва, когато те са вече на четири години и се извършва само на открити басейни с температура на водата 26 градуса. Отборът е станал свидетел на обучение на 60 четиригодишни деца - без да присъства нито един родител, но с участието на 12 инструктори.

  В идните месеци на годината за плувците ветерани на „Ирис“ следват участия на откритите първенства на Румъния, Гърция и Словакия.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »