Петък, 14 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.05.2019  » Избори за ЕП: Защо и как гласуваме днес?


  На 26 май избираме евродепутатите, които ще представляват страната ни в Брюксел и Страсбург през следващите пет години. Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

  За трети път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

  За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи. Листите ще се разместват обаче само ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5% от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

  За да се избегне феноменът 15/15, при които съвпадат номерата в бюлетината на политическата сила и на кандидата, този път номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

  Има и възможност "Не подкрепям никого".

  На този вот ще има и машини за гласуване в 3 хиляди секци. Те ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути.

  Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад параван. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората.

  След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »