Сряда, 26 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.06.2019  » Обичаите по нашенски оживяват в Новград


  За четвърта поредна година в Новград ще се проведе Фолклорният събор „Обичаите по нашенски“. На стадиона в селото днес ще оживеят фолклорни традиции от различни краища на България. „Това е своеобразна среща с миналото на придунавския район. С всяка измината година обхватът на фестивала се разширява. На сцената ще се изявят 20 състава с повече от 300 участника“, сподели кметът на Новград Диана Копчева. Специални адмирации заслужава активността и инициативността на членовете на Пенсионерския клуб „Янтра“. Прави впечатление, че сред потвърдените заявки са включени много изпълнители на младежка възраст.

  Многообразието на фолклора ще се разгърне с изпълненията на певчески и танцови групи не само от района, но се очакват изпълнители от Червен бряг и Тервел. Главен организатор на проявата са Народно читалище „Христо Ботев“  и кметството в Новград. Поредното издание на фестивала ще премине под егидата на Министерството на културата и със съдействието на Община Ценово.

  „Фолклорният празник в Новград със сигурност ще се превърне в своеобразен парад на българските традиции, обреди и обичаи като разкаже на мало и голямо от публиката за невероятното културно наследство на Придунавския район, криещо уникални традиции и обичаи, вълнуващи обреди и митични истории, съхранени и до наши дни“, сподели читалищният секретар Филиз Мехмедова.

  Самодейци ще пресъздадат най-важните празници в богатия обреден календар. Във възстановката на обичая „жътва“ ще се включат повечето от жителите на Новград. Интерес със сигурност ще предизвика шествието и наричанията на коледарската дружина. В обедните часове концерт ще изнесе народният певец Христо Косашки. За гостите на фестивала ще се организират и две изложби – на кулинарни специалитети и на терлици. По думите на организаторите през тази година с акцент ще се представят различните видове тестени изделия. Всички посетители ще бъдат изненадани с много песни, танци и добро настроение през целия ден. 

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »