Неделя, 27 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.08.2019  » Деца обличат дрехите на историята в музейно приключение


  Деца ще се превъплътят в ролята на римски легионери, императори и красиви римлянки, ще се разберат какво е било облеклото на болярите и техните семейства, ще се потопят в епохата на Модерността с помощта на елегантни костюми и дамски рокли от края на 19 и началото на 20 век. Това предвижда новият проект „В дрехите на историята – обучение в култура“, който ще се реализира от русенския музей с подкрепата на Министерството на културата.

  Дейностите предвиждат провеждането на четири тематични работилници, които ще визуализират дейности от всекидневния начин на живот на хората от времето на праисторията, някогашното римско присъствие, Средновековието и Модерността. Целта е чрез интерактивни занимания в музейна среда да се достигне до получаване на трайни знания по разглежданите теми и до формиране на базисни умения за извличане на информация при работа с експонати.


  Работилницата по Праистория ще запознае подрастващите с начина на живот на праисторическите хора. Модулът е динамичен и изцяло интерактивен, а разказът протича в последователността на решаването на „пещерна“ кръстословица, която присъстващите трябва да попълнят с помощта на лектор. В експозиционните пространства на зала „Праистория“ учениците разбират как се изхранват хората, живели 6500 г. пр. Хр., как са били изградени селищата им, какви са светилищата им, култовите предмети и всекидневни практики. Децата ще имат възможност да мелят жито с хромели, да правят пещерни рисунки с въглен, да си изработят праисторически амулет от миди, които през разглеждания период са били едно от основните (до монетно) средства за размяна. Специално изработени за класната стая облекла ще допълнят колорита и повишат интереса към занятието. 

  Работилницата, посветена на древен Рим, препраща към времето на римското присъствие, когато при устието на р. Русенски лом се изгражда „Сексагинта Приста“ – пристанището на 60-те кораба, база на римската флотилия. Децата научават за функциите и управлението на крепостта. Учат за римската митология, чрез изработване на маски на римски божества. Подрастващите получават знания за римското въоръжение, чрез адаптирани детски сетове – шлем, броня, меч, щит и копие. Създадени за целта дрехи и аксесоари от римско време ще превърнат децата в легионери, императори и красиви римлянки.

  Работилницата по Средновековие очертава наследството на средните векове – градища, места на духовност, всекидневни практики, облекло и обичаи. Акцентът пада върху археологическия резерват Средновековен град Червен край Русе. Чрез сглобяването на специално създаден пъзел на Червен се учи за устройството на средновековните крепости, тяхното изграждане и архитектурни особености. Тъкане на стан-рамка има за цел изучаване на занаятите през указания период, а средновековни костюми ще покажат на подрастващите как са се обличали болярите и техните семейства.

  Работилница Модерност препраща към първите прояви на Модерността в градската култура на хората. Мъжки костюми, елегантни дамски рокли от края на 19 и началото на 20 век, книга-игра с дрехи ще „разкажат“ на учениците за модните елементи и промяната в облеклото на „модерните“ хора. Експозиционните пространства на Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) ще ги потопят в живота на гражданите – как са изглеждали къщите им, как са били устроени домакинствата, как се трансформират нравите и порядките в обществото тогава.

  В работилниците ще се включат 60 ученици (по 12 деца във всяко занятие) от четири учебни заведения – ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Ангел Кънчев“ и Математическа гимназия „Баба Тонка“ и от СНЦ „Еквилибриум“.

   АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »