Петък, 3 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.08.2019  » Петър Ванев - българинът, който прекоси Тройната корона


  Русенският пътешественик  Петър Ванев стана единственият българин прекосил  Тройната корона. Това стана, след като успешно премина третия етап – Континенталния преход. Експедицията се осъществи с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори.  

   


  Успехът на Ванев беше обявен днес от Елена Минкова -  изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

  Петър Ванев потегли  за САЩ на 17 март 2019 година и прекоси повече от 4000 км през щата Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг, Айдахо и Монтана до началото на август тази година. Това е третият, последен преход от така наречената Тройна корона за преходи на дълги дистанции в САЩ.

  Експедицията започнала с прекосяване на щата Ню Мексико, характерен с дълги, сушави отсечки и високи температури, а в северната си част със снегове. До края на април Петър успял да премине през целия щат и се отправил към щата Колорадо, където преходът претърпял своя обрат. Натрупалия повече от метър сняг и извилата се снежна буря изключително затруднили пътешественика и се наложило той да потърси помощ. Последвала успешна спасителна акция с хеликоптер.


  Петър Ванев се разминал с леко измръзване на пръстите и снежна слепота, а след кратко време направил втори опит за прекосяване на тази част от маршрута. Преходът преминал отново при снежна буря, но този път успешно. Наложило се пътешественикът да се направи промяна в посоката на север. Спасителната акция довела до загубата на 27 дни, които пътешественикът трябвало да навакса, изминавайки по 50 километра на ден. Прекосяването на Континенталния преход отнело 4 месеца и поливани и приключило успешно на 6 август.

  Петър Ванев е  първият българин прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка - екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в новия свят. През миналата 2018 година той успя да премине и Апалачката пътека. С прекосяването на Континенталния преход той успя да осъществи мечтата си  за Тройната корона, която до края на 2018 година е била прекосена от 396 души от цял свят.

  „ Континенталният преход беше най-труден от трите прехода. Научих, че понякога егото движи човек в негативна посока. Хората и случките, които един човек преживява са същината на този вид преходи. Това е най-голямата награда.“, коментира Петър Ванев.  Преживяванията ще са повод той да започне третата си книга, след като издаде първата, „Пътека през огън и лед“ (изд. Вакон) и планува издаването на втората посветена на прехода по Апалачката пътека.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »