Четвъртък, 2 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.08.2019  » Честваме 142 години от епопеята на Шипка


  142-годишнината от Шипченската епопея и 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата ще отбележим на 24 август. Националните тържества на върха са под патронажа на президента Румен Радев.

  В 12.00 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

  Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

  От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве.

  В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-ата годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово.

  Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

  Без образа на Сюлейман паша ще бъде тазгодишното пресъздаване на епичните битки за старопланинския проход Шипка по време на Руско-турската освободителна война преди 142 години.

  Решението е на сценариста Николай Байнов от Казанлък, който е решил да покаже събитията от третия ден на обсадата, когато действащо лице от страна на османската армия е Расим паша.

  Униформата на пашата ще облече Христо Календерски от град Априлци, който е отговорник за театрализованото представление с участието на 320 активисти на националното дружество „Традиция“.

  В района на някогашната Централна позиция ще проехтят над 5 200 пушечни изстрела, а разположението на силите е 2:1 в полза на османлиите.

  На позицията ще бъдат изкарани 4 реплики на оръдия от онази епоха, едното ще бъде докарано от старозагорци, а две от Търговище, обяснява Календерски, който очаква в битката да проехтят поне 50 оръдейни залпа.

  От екипа на националния парк-музей „Шипка Бузлуджа“, който оказва логистистичната подкрепа на „Традиция“ при възстановката на събитията напомнят, че в този кървав трети ден от отбраната на позицията излизат в помощ на руските воини и опълченците близо хиляда жители на Габрово, които са помагали за изнасянето на ранените, носели са вода и боеприпаси.

  Заради честванията проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващи превозни средства на 24 август. Ограничението ще важи за времето от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта за пътя Габрово-Шипка-Казанлък в двете посоки, съобщиха от АПИ.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »