Вторник, 7 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.09.2019  » ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра


  Седемнайсетото издание на Международния панаир на традиционните занаяти се открива днес в 11,00 часа в етнографския музей на открито "Етър" край Габрово и ще продължи до 8 септември. Тази година в международното изложение базар участват повече от 80 майстори занаятчии и съвременни творци от страната и чужбина с тяхното авторско виждане за традиционните занаяти. Това съобщи за БТА директорът на музея проф. Светла Димитрова.

  В Майсторската надпревара по грънчарство сили ще премерят представители на Франция, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България. За първи път в историята на панаира на занаятите ще има винен фестивал "Августиада", в който ще бъдат представени около 15 изби от страната и чужбина и производители на различни деликатеси в Алеята на вкусовете с дегустации и базар.

  Професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България ще гостуват на етнографския музей с надпявания и надигравания през трите празнични дни. За първи път в панаира на занаятите ще се включат и представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти, за да споделят с посетителите на панаира малка част от културното наследство на страните си.

  Акцент в програмата на панаира е майсторската надпревара, която пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. В нея участват осем майстори. Според регламента на състезанието, те трябва да изработят по два предмета - един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един, представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на автора. Победителят ще получи наградата "Сребърна хлопка" и право на самостоятелна изложба в музея "Етър" през следващата година.

  Майсторската надпревара започна вчера и ще продължи до 8 септември. За трета поредна година към майсторската надпревара се организира младежка секция с участието на възпитаници на училищата по изкуства в страната. През тази година националното училище за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" - Троян се включва в инициативата на музея с трима свои възпитаници от специалност "Керамика". Победителят ще получи наградата "Бронзова хлопка", а учебното заведение ще има право на изложба базар през следващата година.

  На улицата зад Занаятчийската чаршия ще има Алея на вкусовете с дегустации и базар. Винарски изби и производители на различни деликатеси ще представят своя продукция по време на панаира на занаятите. Инициативата се реализира в партньорство с винения фестивал "Августиада", а посетителите на алеята ще имат възможност да отличат виното, което най-много им е харесало и да участват в томбола с награди.

  На открита сцена на поляната до хотел "Странноприемница" през панаирните дни ще има пъстра музикално-танцова програма с участието на професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България, наред с които посетителите от Габрово и гостите на града ще видят и чуят фолклорни изпълнения от Литва, Косово и Украйна.

  Пет са изложбите, които габровци и гостите на града могат да видят в етнографския музей на открито "Етър" по време на тридневния Международен панаир на традиционните занаяти. Част от изложбите са базари и произведенията могат да бъдат закупени от ценителите на занаятчийското изкуство.

  Експозицията "Майсторът и формата" се открива днес и може да бъде посетена до края на месеца. В нея са включени предмети, изработени в майсторските надпревари по грънчарство през 2008 и 2014 година. В първата участват майстори от Троян, Габрово, Стара Загора, София и Ямбол, а втората е посветена на 50-годишнината от създаването на музея "Етър" и е с международно участие от Румъния, Сърбия, Турция и България. В последния ден от панаира изложбата ще бъде допълнена с предмети от тазгодишното състезание по грънчарство.

  Изложбата "Холокьо, живото село" е етнографска фотоизложба от Унгария, която се открива също днес в залата над хлопкарската работилница. Холокьо е първото село в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата представя живописното унгарско селище и околностите му. Всички постройки в старата част на Холокьо са в т.нар. архитектурен стил "палоц", а в почти всяка къща има музей - на историята, на куклите, на пощите, на народното изкуство. В сърцето на Холокьо се издига католическа църква с дървена кула и покрив с дървени шинди. В селото има и отворени занаятчийски ателиета, където посетителите могат да се включат в демонстрации на грънчарство и тъкачество. В къщите за гости пък могат да се опитат неподправени и вкусни палоцки местни ястия. Етнографската фотоизложба е предоставена на музея "Етър" от сдружението "Световното културно наследство на Холокьо".

  "Каменоделство" е изложба базар, открита на чардака на къщата с табашката работилница, която може да бъде разгледана до края на септември. Изложбата представя скулптури и различни изделия от камък на шестима участници от Майсторската надпревара през 2018 година и на ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.

  "Диалог с миналото" е интерактивна изложба, открита в изложбените зали над дърворезбарската работилница, която ще остане отворена за посещения до 31 декември. Според уредниците експозицията е своеобразна творческа кутия, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице. Изложбата е музеен експеримент за разчупване на скучната монологична форма за общуване с историята.

  Авторската изложба "Аз съм българка - на българската земя и под българското небе" на младия габровски фотограф Радослав Първанов посетителите могат да видят в пространството непосредствено след централния вход до 30 септември. Домакините от "Етър" - единственият по рода си в страната музей на открито от типа "сканзен", за втори път отварят вратите на емблематичния възрожденски комплекс за творческите търсения и постижения на фотографа Радослав Първанов. Той споделя, че за него това е безспорно доказателство за партньорство през годините, а доверието е взаимно.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »