Четвъртък, 2 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.09.2019  » Историческият музей в Бяла с изложба за Емили Странгфорд


  На 16 септември в Исторически музей – Бяла, с помощта на Държавна агенция „Архиви“, се открива изложба „Лейди Странгфорд и българската кауза“. Документалният разказ разкрива огромната помощ на виконтеса Емили Странгфорд, която тя оказва на разорените райони след Априлското въстание. По нейния призив е създадена фондация “Bulgarian Present Relief Fund”, която събира около 30 000 английски лири. Лейди Странгфорд влага свои спестявания и обещава на дарителите във фонда лично да отиде в България и да раздаде купените с даренията храни, медикаменти и покъщнина.

  Лейди Странгфорд раздава помощи в 57 разорени села по време на потушаването на Априлското въстание. Тя осигурява дрехи за над 20 000 души, възстановява мелници, за да може пострадалото българско население да се прехранва, дарява около 110 казана за варене на розово масло, финансира възстановяването на домовете на около 5000 души. С материална помощ облекчава участта на над 100 участници в Априлското въстание, затворени в османските затвори. Лейди Странгфорд отвежда в Англия няколко български сирачета, които там получават образование.

  Бяла е свързана с личността и саможертвата на руската милосърдна сестра баронеса Юлия Вревская, починала от тифусно заболяване по време на руско-турската война 1877-1878 г. Същата е и съдбата на една от медицинските сестри, доведени от лейди Странгфорд - София Нерпач. Тя намира смъртта си от коремен тиф при изпълнение на своя лекарски дълг. Нейна надгробна плоча е в олтара на църквата в с. Радилово, а на Юлия Вревская – в двора на музея в Бяла. Лейди Странгфорд не е имала медицинско образование, но тя с готовност превързвала рани и давала обща медицинска помощ на нуждаещите се в болниците.

  Лейди Странгфорд получава стотици благодарствени писма от общини и частни лица, някои от които са показани в изложбата. Мисията, водена от нея, напуска България в навечерието на руско-турската война.

  Изложбата е съставена от документи, съхранявани в Централния държавен архив, Националната библиотека „Кирил и Методий“, Държавен архив – Пловдив, колекцията на д-р С. Симов, частния архив на Джон Бърбъри, английски периодични издания и др.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »