Събота, 4 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.09.2019  » Представиха множествената интелигентност при работа в сферата на социалните услуги


  Двудневно обучение по модул „Теоретико-приложни аспекти на различните видове интелигентности като инструмент за работа в социалните услуги“ се проведе на 26 и 27 септември в Русенски университет „Ангел Кънчев“. То е етап от проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие (Клуб на социалния работник) към университета.

  Водещ бе Елена Петкова – обучител и консултант в социалната сфера с дългогодишен опит в разработването и провеждането на интерактивни сесии, програмен директор на СНЦ „Еквилибриум“. Участници в него бяха студенти и преподаватели от специалност „Социални дейности“ в Русенски университет, социални работници и помагащи специалисти от персонала на социални услуги, експерти от Дирекция „Социално подпомагане“ и служители от отдел „Социални дейности“ в община Русе.

  Те имаха възможност да се запознаят с теорията на американския психолог професор Хауърд Гарднър за множествената интелигентност. Представените девет типа интелигентности (лингвистична, логико-математическа, пространствена, телесно-кинестетична, музикална, интерперсонална, интраперсонална, натуралистична и екзистенциална интелигентност) бяха онагледени от обучителя с разнообразни примери от неговата практиката. В хода на интерактивното групово обучение студенти, преподаватели и специалисти се запознаха с възможностите за използване на техники, методи и подходи на работа за включване и развитие на повече и различни типове интелигентности и използването им като инструмент за работа в професионалната им дейност в социални услуги и други заведения. Заедно с това те представяха примери от личния живот и от собствената практика. Чрез работа в екипи участниците имаха възможност да презентират себе си и групата чрез преобладаващите и най-добре развитите в тях типове интелигентности и да преживеят чрез собствен опит разглежданата теорията и прилагането ѝ в практическа среда. Един от екипите представи своя постер паралелно с въздействащ поетичен текст.

  В края на обучението се проведе дискусия, в която заедно с обобщението по разглежданата тема, обучителят разкри връзката между нея и теорията за привързаността. Участниците получиха печатни материали и имат възможност да надграждат и развиват знанията и уменията си посредством поставени на уебсайта на специалност „Социални дейности“ в раздела на проекта връзки към информационни ресурси.


  Дейността по четвъртия модул от проекта приключи с оформяне на постер, на който всички отразиха графично и с цветове своите впечатления и преживявания от преминатото актуално, интересно и полезно обучение.

  В края на месец септември предстои реализирането на последния обучителен модула от проекта „„Аспекти на психосоциалната работа с деца с психични разстройства“, към които също беше проявен интерес. Той ще се реализира от д-р Любомир Жупунов и екип от специалисти с експертен и практически опит от СНЦ „Дете и пространство”.

  Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и в партньорство с дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, СНЦ „Еквилибриум“ – Русе, СНЦ „Дете и пространство“, СНЦ „Център Динамика“, Фондация „Приятелска подкрепа“ – Русе, Фондация „Трета възраст”, Сдружение РАЛИЗ – Русе, Районна организация на слепите – Русе, Български червен кръст, Каритас – Русе, Българска асоциация на социалните работници.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »