Понеделник, 6 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.10.2019  » Европейска нощ на учените 2019 - Русе


  Над 3000 посетители проявиха интерес към поне едно от многобройните събития, организирани от Русенска търговско-индустриална камара в тазгодишното издание на Европейска нощ на учените – Русе 2019. И тази година събитието предложи многобройни прояви за малки и големи, които продължиха до късно вечерта на последния петък на месец септември.

  Тази година акцентът на събитията в цяла Европа пада върху 100 години от основаването на Международния астрономически съюз.


  Четири сборни пункта посрещнаха ентусиасти от различни възрасти. Площад „Александър Батенберг“ събра най-многобройните любители на науката, които се забавляваха до късно през нощта с химичните демонстрации на „Корпуса за бързо гърмене“. Огромен интерес предизвика и научното Палео шоу и среща с динозавър, организирани от „Щурата лаборатория“. Не толкова експлозивни, но също радващи се на голям интерес бяха практическите работилници в Регионалната библиотека, където над 100 младежи научиха повече за астрономията и авиомоделизма, и сглобиха свои собствени звездни карти и модели на самолети.

  Библиотеката бе домакин и на едно от най-атрактивните представления по време на Нощта – електризиращото Тесла шоу. Малки и големи имаха възможност да наблюдават демонстрации на най-ефектните проявления на електричеството, както и необичайни начини за неговото използване.


  Регионалният исторически музей и Дунавската задруга на народните занаяти предложиха интересни панели, които върнаха посетителите в близкото и не толкова близкото минало на България и Европа. Любопитна новост тази година бяха онлайн дискусиите, проведени в Конферентната зала на РТИК, в която се включиха видни български учени, с които русенски младежи дискутираха теми като екзопланетите и българският принос към тяхното откриване, космическите технологии и храните на бъдещето.

  Европейска нощ на учените“ е инициатива, която се провежда в рамките на проект REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare), финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 15 селища на територията на България.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »