Сряда, 8 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.10.2019  » Записват за крос-поход Русенско Поломие‘ 2019


  На 5 октомври стотици русенски ученици, студенти и други наши съграждани, участващи в крос-поход „Русенско Поломие‘ 2019“, ще изминат над 11 км от Кошов до Ивановските скални църкви – един от обектите на ЮНЕСКО в България.

  Като спортно събитие „Русенско Поломие‘ 2019“ е включено в официалния спортен календар и е финансово подкрепено от Община Русе. Разстоянието може да се преодолее с нормално, или с ускорено ходене, или с пробягване, или с комбиниран ритъм на движение или с велосипеди, както групово – от 5 до 25 души, така също семейно - до 4 души и индивидуално.

  Тази крос-походна организация има иновативен характер, съчетавайки в себе си различнo по интензивност спортуване сред природата, както и масовостта със спокойното и самостоятелно движение на малки групи, семейства и отделни участници. С това организаторите от Спортно туристическо и природо-защитно дружество „Академик“ заявяват своеобразен русенски патент и  внасят, макар и най-скромен, свой принос в колосалното духовно, материално и културно-историческо наследство, познато като  Русе – град на първите неща.

  Под девиза „Следвай идея 908“ с подготовката и предварителната организация на крос-похода, СТПД „Академик“ се стреми да подпомага учениците - лидери и членове на ръководства на ученическите комисии при организиране и при участието им в ръководенето на спортно-туристически прояви, еко-акции и други доброволчески дейности в училищата.    

  Инициативата е част от проект „Една русенска идея се възражда след 111 години“ на СТПД „Академик“, който е подкрепен от Фондация „Русе – град на свободния дух“ и МОЛ - Русе. Осъществява се в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Дирекция Природен парк Русенски Лом, Сдружение „Вело – Русе“, Студентски съвет при РУ „Ангел Кънчев“ и спортни магазини „Яко“.

  Екипът на проекта създава предпоставки ученици от 7 русенски училища и 3 студентски общности да последват подобаващо примера от 1908 г. на Хелмут Брокс, Васил Кулев, Константин Мазнев, Арман Пришак и Борис Корабов, ученици от русенската мъжка гимназия „Княз Борис“. Известно е, че петимата юноши създават свое дружество, което поставя началото на разрасналия се по-късно Юношески туристически съюз – една уникална общобългарска организация с изключително активна излетна, строителна, издателска, маркировъчна и природозащитна дейност.

  За записвания и повече информация за крос-похода, е-mail: academic@uni-ruse.bg, tel.: 0882 966 369, Fb: СТПД Академик Русе.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »