Понеделник, 13 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.10.2019  » Галин Григоров: Моите приоритети в образованието са ефективните, а не ефектните решения

  платена форма

  Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО-Българско национално движение (НФСБ),  проведе почти двучасова среща с директори и учители от русенските училища, с педагози от детските градини и представители на академичната общност от Русенския университет. В препълнената зала за конференции на х-л „Вега“, където се провеждаше разговорът, заедно с Григоров бяха  и кандидатите за общински съветници Иво Пазарджиев, водач на листата на коалицията, Росица Георгиева, Даниел Джумалийски и Владо Владов.

  Дискусията „осветли“ много от проблемите пред русенското образование. В контекста на всебългарската демографската криза и ограничените възможности за прием на ученици и студенти,образователните неуредици изглеждат не само стряскащо, но и потискащо на фона на приповдигнатото политическото говорене в предизборната кампания.

  Чест прави на Галин Григоров, че още в самото начало на този откровен и професионално задълбочен разговор не се опита да бъде назидателен, да гарантира или да обещава каквото и да е на русенските учители, които проявяват изключителен героизъм и стоицизъм в полето на позанемарената българска духовност.

  „Едва ли аз човекът, който може да Ви каже как точно да учите учениците си, нито да давам предписания и празни обещания. Аз съм респектиран от педагогическия ви опит, от търпението и всеотдайността ви към професията, защото вие всъщност сте хората, които имат достатъчните знания и познания, за да поучавате другите. Затова от Вас ще бъдат въпросите, а ние ще се опитаме да дадем отговорите“, подчерта във встъпителните си думи Галин Григоров и така зададе верния и откровен тон на срещата.

  Кандидатът за кмет на патриотите очерта основните приоритети в своя отворен проект за управленска визия на Русе, ако бъде избран за кмет с №73 в интегралната бюлетина. Той подчерта, че партията, която го издига-ВМРО и партньорите в коалицията- ще се стремят към подобряване на жизнения стандарт, като преследват високи цели за постигането на високо качество на живот в Русе и общината, а за реализирането на високите цели образованието е в началото и в края на всяко полезно действие именно в тази посока. Образованите, знаещите и можещите русенци ще бъдат жизнения измерител на бъдещото ни европейско самочувствие, базирано върху ясни цели и приоритети не само на кмета и общинското управление, но и на цялата ОБЕДИНЕНА русенска общественост.

  „Вие знаете как да ръководите институциите, които представлявате, затова ще се вслушам във всяко ваше предложение.Вие сте хората, които могат да предложат и да наложат правилното решение на проблемите, които касаят учебните ви заведения“, подчерта Галин Григоров.

  На остроумно и директно зададен въпрос от залата за екипа от заместник-кметове, ако бъде избран за кмет на Русе, Григоров даде обещание, че негов помощник в хуманитарните дейности и образованието ще бъде човек от образователната гилдия и непременно представител на училищна институция.

  Най-сериозните опасения на педагозите в Русе, както и в цяла България, е демографската криза, която необратимо продължава да „свива“ паралелките в училищата и това особено силно се усеща в по-малките населени места, споделиха директорите.  От детските градини се интересуваха точно каква част от бюджета за издръжка на образованието е дадена за тях, как ще става разпределението на субсидиите и може ли да се помисли за преференциално финансиране на филиалите на детските градини в периферията на града и общината.

  Кандидатът за съветник Росица Георгиева, която е началник на Регионалното управление на образованието към просветното министерство, обясни някои от основните детайли в новите разпоредби и последните тълкувания на нормативната база, с която бе поставено началото на реформата в българското образование. Според Георгиева принципът за хоризонталната и вертикалната справедливост при оценката на проблемите трябва гарантира демократичния път към последователна, плавна, но необратима промяна на българския образователен модел, който очевидно е изправен пред трудности заради демографския срив и липсата на все повече и повече нови ученици в класните стаи. 

  Стана дума и за чисто битови проблеми на училищата –занемарен външен вид на сградите и вътрешна неугледност на класните стаи, училищното хранене  и здравословния начин на живот на  учениците във и извън училището.

  Галин Григоров сподели с учителите, че ако бъде избран за градоначалник, първата му работа в образователната сфера ще бъде да „конструира“ професионално компетентна комисия, която ще огледа състоянието на учебната база и ще започне да работи от периферията на общината към центъра, като търси не ефектните, а ефективните решения за ремонти на училищата, саниране и енергийна ефективност на сградите.

  В диалога се говореше още и за: достъпна училищна среда и асансьори и рампи за децата с физически проблеми; за увеличаване на индивидуалната издръжка на всеки ученик – нещо, което Григоров смята, че трябва да бъде прецизирано на равнище Национално сдружение на общините, откъдето ще излезе инициативата и защитата на новите параметри пред финансовото министерство.

  Кандидатът за кмет от местната коалиция  сподели с педагозите някои от проблемите, които са поставили пред него майки с деца в неравностойно положение. Според него разговорът за достъпната среда е много отговорен и предпочита да го повери на специалисти,  рехабилитатори и здравни работници, които ще имат конкретни предложения за работа в тази посока.

  Като опитен финансист и практик в управленското поприще, Галин Григоров обясни на аудиторията нормативната невъзможност на едно общинско ръководство да се меси в иначе желаното от всички увеличение на т. нар. „разходен образователен стандарт“. 90 на сто от харчовете на училищата в този стандарт сега са за фонд „Работна заплата“, затова е необходимо нещата да се анализират и да се търси наистина национално решение на диспропорцията.

  „Нека да бъдем на висотата на отговорностите и на онова, което времето изисква от нас като решения и практически подходи към най-важния фундамент на бъдещето на нашия град – образованието. Утрешните стопани на Русе трябва да са образовани, високоинтелигентни и информирани хора, защото в моята мечта градът трябва да стане еталон и образец за оттласкване от застоя и от последните места, на които се намира България в почти всички европейски статистики за качество на живот, за образованост и доходи“, каза в заключение Галин Григоров, след което индивидуално се ръкува на раздяла с всеки от уважилите го педагози, които бяха дошли на срещата.

  Купуването и продаването на гласове е престъпление

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »