Петък, 10 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.10.2019  » Харчим средно по 419 лв. на предстоящия Черен петък


  Черният петък, известен със своите значителни отстъпки в цените на редица потребителски стоки по целия свят, става все по-популярен и у нас, като тази година българите са склонни да похарчат средно по 419 лв. по време на намаленията, според проучване на платформата Black-Friday.Global.

  На 29 ноември се очакват значителни отстъпки в търговските центрове и в интернет, като в България те често започват още в четвъртък и продължават до края на календарната седмица или на месеца.

  В българските магазини Черният петък, който стартира като еднодневна акция за разпродажби в САЩ, навлиза през 2013 г. и през последните 5 години популярността му нараства динамично. Според резултатите от проучването,  60 % от анкетираните знаят за съществуването на Черен петък в нашата страна. Участие в разпродажбите ще вземат 43 % от българите, като това е с 11 % повече от миналата година.

  По данни на Black-Friday.Global за 2018 г.  в България е регистриран ръст на продажбите от 612% по време на Черния петък в сравнение с обикновените дни.

  Активността на потребителите у нас е в своя пик между 08 ч и в 10 ч сутринта, като според проучването подобни данни са регистрирани и през 2018 година.
  34% от българите посочват, че вече са взели решение за покупка и знаят какво ще купят. Известно е също, че на един участник в разпродажбите се падат средно 3,7 закупени стоки.

  Статистиката от последните години показва, че в България в първата петица влизат следните категории стоки: дрехи, обувки, електроника, козметика и парфюмерия, битова техника. Тенденцията и в световен мащаб сочи, че най-купуваните стоки на Черен петък действително са дрехите и обувките и като цяло продукцията на модната индустрия.

  Българите възнамеряват да участват в разпродажбите както чрез онлайн магазините, така и в търговските центрове в града, 42 % от купувачите ще търсят изгодни предложения само във физическите магазини, а 28% ще предпочетат пазаруването онлайн. 30 % от купувачите няма да се задоволят само с един канал за продажби, а ще се опитат да се възползват от отстъпки както онлайн, така и офлайн. Тези, които смятат да използват и двата начина за покупка, са готови да похарчат по 419 лева или приблизително 242 щатски долара. Трябва да се отбележи, че броят на тези купувачи в сравнение с миналата година е нараснал почти 3 пъти.

  Данните на Black-Friday.Globalсочат, че по време на Черния петък повече от половината потребители в България (58,3%) са по-склонни да направят онлайн покупки чрез телефона си, 38,8% ще използват своя компютър и едва 2,9% ще пазаруват чрез таблет. 

  Черният петък е известен със своите значителни отстъпки в цените, достигащи до 80 – 90 %. Според  статистиката на Black-Friday.Global за Черен петък 2017, най-голямата полза от Черния петък получават американците, канадците и украинците – в тези страни средната отстъпка в онлайн магазините за последния петък на ноември възлиза на 66 – 68 %.

  Данните от предните години сочат, че в България средната отстъпка в деня на разпродажбите не се е променила  - 51% през 2017 г. и 51% през 2018 г. Тези цифри съвпадат с очаквания от българите размер на отстъпките през този ден  -  49%. Това, предвид прогнозираните разходи на българите по време на Черния петък 2018, би могло да донесе икономия от 427 лв.

  investor.bg  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »