Неделя, 31 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.10.2019  » Засилен интерес в Деня на отворени врати в съда

  Денят на отворените врати в Окръжен съд – Русе за четвърта поредна година стартира с участието на студенти от Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“, подготвени от гл.ас.д-р Доротея Димова. Те бяха предварително запознати с казус, който реално е разгледан преди няколко години от съдия Николинка Чокоева и имаха за задача да изготвят искова молба, отговор на исковата молба и отговор от третото лице-помагач.


  Втората половина на деня започна с награждаването на победителите от обявения преди месец конкурс за ученическо есе за ученици от VІІІ до ХІІ клас от област Русе. Съдия Аглика Гавраилова и съдия Антоанета Атанасова изразиха задоволството си от не малкия брой на младежите, отделили от ценното си време да пишат по темата „Законът и справедливостта“.

  Есето, класирано на първо място, беше на Мелиса Замфирова от МГ „Баба Тонка“ и получи ваучер за книги на стойност 50 лв. и грамота. Анабела Цанкова от НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ и Димитър Петков от ПГИУ „Елиас Канети“ получиха поощрителни награди – ваучери на стойност по 20 лв. за книги и грамоти. По традиция победителят прочете есето си пред всички присъстващи.

  Кулминацията на деня беше симулативния наказателен процес по приказка за Хитър Петър, разигран от шестокласници на МГ „Баба Тонка“. Изключителен колорит внасяше облеклото на участниците в процеса - самият Хитър Петър, свидетелите и подсъдимият бяха облечени в народни носии, магистратите – в тоги, а охранителят – с полицейска униформа.

  Преди да започне процеса, „адвокатът“ прочете приказката, за да запознае публиката с казуса. Така всички присъстващи научиха за изключително тежкото престъпление отвличане в условията на опасен рецидив, което е извършил Бирникът спрямо Хитър Петър, завързвайки го за дърво.

  През целия ден гражданите имаха възможността да присъстват в съдебна зала и да наблюдават заседанията по насрочените за деня съдебни дела. Чрез инициативата „Ден на отворените врати“ Окръжен съд - Русе цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и изграждане на доверие в работата на институцията и на съдебната система като цяло.

  АРЕНА

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »