Неделя, 17 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.11.2019  » Стотици се включиха в благотворителен маратон в Русе


  За втора поредна година Каритас Русе организира символичен маратон – част от кампанията „Какво е дом?“. На 8 ноември близо сто участници се включиха в шествието с отворени очи и сърца към хората, търсещи по-добри условия за живот. Те изминаха заедно маршрут с дължина около един километър по алеите в Парка на младежта. По този начин всеки един от участващите показа своята подкрепа към хората, които изминават дълъг път в търсене на новия си дом.


  Приемаме кампанията „Какво е дом?“ и като наша лична мисия. Всеки един човек заслужава да живее достойно и да открие своето място, където да се чувства приет и у дома си. Ще продължим да разрастваме инициативата, за да може да достигне до повече хора и заедно да се движим към промяна“, сподели Кремена Цанева, координатор на проекта от Каритас Русе.

  Кампанията „Какво е дом“ насочва вниманието на обществото към причините за миграцията, дълбокия смисъл на мястото, което наричаме дом, и правото на всеки човек да се чувства вкъщи, независимо къде се намира. Тази година фокусът на кампанията е върху начините, по които хората, напуснали дома си – поради принудително разселване или поради личен избор за по-добър живот, могат да се почувстват у дома в новото място, в което са се установили. В рамките на кампанията се обръща голямо внимание и върху решаващия момент в изучаването на местния език и използването на думи, които определят местната култура.


  Кампанията „Какво е дом?“, както и символичният маратон в Русе, е част от проекта MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“, с участието на 12 Каритас организации от общо 11 европейски държави: Каритас България, Каритас Австрия, Каритас Бавария (Германия), Каритас Чехия, Каритас Холандия, Каритас Европа, Каритас Белгия, Каритас Италия, Каритас Португалия, Каритас Словакия, Каритас Словения и Каритас Швеция. Тригодишната инициатива се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Допринася за активното участие на европейското общество по въпроси и проблеми, свързани с устойчивото развитие и миграцията, както и за повишаване осведомеността по тези проблеми.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »