Понеделник, 1 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.12.2019  » Историята на русенските екопротести - в архива на ЕП


  32 години след първите екопротести в Русе историята на шестте жени-организаторки вече е в европейските архиви. По покана на евродепутата  Ангел Джамбазки и председателя на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова посетиха Европейския парламент в Брюксел, за да преживеят отново времето, когато протестът срещу политиката на управляващите беше мисия невъзможна. И да разкажат как жаждата за въздух /и не само/ успя  да взриви с години налагани табута и забрани.

  Видеозапис на разказа им за събитията от 80-те години на миналия век беше направен на място, а авторите на  документалните филми „Шест жени“ и „30 години по-късно“ Детелина Каменова и Веселина Антонова ги предоставиха  за архива на Европейския парламент. „Шест жени“ е продуциран от БНТ, а „30 години по-късно“, в който са събрани спомени на участници и свидетели на събитията,  е реализиран по проект на МД “Елиас Канети“.

  Истинското начало на демократичните промени в България става част от европейската памет 12 години след приемането на страната ни в Европейския съюз. Евродепутатите от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков запознаха русенската делегация с работата на Европейския парламент и конкретно със своите оперативни задачи. Председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев и общинският съветник от групата на ВМРО Пламен Цветков участваха в дискусия за съвременните предизвикателства пред професионалната подготовка и оборудване на полицейските служители и сигурността на гражданите в ЕС.

  Русенската група премина през „задължителното“ разглеждане на забележителности в необятното пространство на ЕП и не пропусна да си направи снимки на култови места. Предвид мащабите на сградата и създадените всякакви удобства за хилядите заети с работа в Брюксел, продължава да стои въпросът дали на всеки един европеец е изгодно  ЕП да се разпростира също в Страсбург и Люксембург. Домакините-евродепутати споделиха мнение, че за тях сградата в Брюксел е напълно достатъчна.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »