Понеделник, 21 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.01.2020  » Най-много боледуват в София, Пловдив и Варна


  Над 40 мерки по проблема с ръста на болничните ще се обсъждат в Националния съвет за тристранно сътрудничество в рамките на месец. Ще се търси баланс – да не се натоварва допълнително държавният бюджет, работодателите да получат мерки за контрол и да не се нарушават права на българските граждани, увери социалният министър Деница Сачева след заседанието на правителството.

  Мерките са предложени вчера на среща на заинтересованите страни, а днес правителството е приело анализ, свързан с болничните.

  Според данните от него разходите за болнични са нараснали от 253 млн. лв. на 463 млн. лв. в периода 2010-2018 г. За 9 години броят им нараснал с 52%. Увеличават се и изплатените работни дни с 36.7%. Два пъти нарастват декларираните от осигурителите работни дни, които те заплащат.

  През 2010 г. средното обезщетение на ден е било 20.10 лв., а за 2018 – 27 лв.

  Най-често издавани са болнични за 7 дни. Увеличението на дните по принцип обаче било в резултат на болнични с продължителност 8-30 дни. Близо 60% от болничните са в областите с най-голямо икономическо развитие – София, Пловдив, Варна и др.

  Най-голям брой болнични се вземат през зимните месеци, както и късната есен октомври и ноември, сочат още данните. 29% са за 5 диагнози – остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на горните дихателни пътища, заплашващ аборт, вирусна инфекция.

  Според работодатели при вземане на болнични имало връзка с ученически ваканции, а през летните месеци - за да се работи на втора сезонна работа. От БЛС пък щели да подадат сигнали за фирми, където това се правело, за да не се плащат заплати.

  По коледните и новогодишните празници тази година няма драстично увеличаване на болничните, като броят им е по-нисък от издадените за другите работни дни на декември. На 2 януари например те са малко над 7 хил., обяви Сачева.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »