Понеделник, 21 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.01.2020  » Русе, Велико Търново и Стара Загора с най-много катастрофи


  Русе, Велико Търново и Стара Загора са областите с най-много катастрофи, съобщават от "Пътна полиция" в ГДНП. 72 са смъртоносните отсечки у нас с най-голяма концентрация на катастрофи. 35 повече катастрофи, 16 повече загинали и 21 повече ранени в сравнение с предходната година отчитат през 2019-та. От 627 загинали през 2019 г. най-много са водачите. На второ място в мрачната статистика са пешеходците – 149 души. Съотношението се запазва същото и в графа "ранени".

  "В Русе има изключително натоварване и към чуждестранни водачи, които ползват границата, за да пресекат. Освен това има тежкотоварен график. Там има много завои – това създава предпоставки водачите да предприемат изпреварване на правите участъци", обясни инсп. Мария Ботева пред bTV.

  В Област Велико Търново участъците с концентрация на ПТП-та са 9, там се пресичат 5 вида пътища. Те в голямата си част се преповтарят с тези на Област Стара Загора, посочи Ботева.

  За никого не е тайна, че Кресненското дефиле е един от най-опасните участници в страната. Често именно оттам инцидентите са с фатален изход. Един от завоите е с концентрация на катастрофи. Инфарктните точки там са няколко, но една от тях е емблематична – острият завой около един от тунелите. През 2015 г. скално свлачище затвори участъка. Решено беше трасето да се измести, но така опасността стана още по-голяма.

  1 млн. лева са похарчени през 2019 г. за ремонт на проблемните трасета, каза в ефира на bTV инж. Иван Табаков от Дирекция "Пътна безопасност" в АПИ.

  Сумата е отделена на фона на 8,2 млн. винетки, продадени през 2019 г., на обща стойност 392 млн. лева. Табаков обаче посочи, че останалите средства се харчат за ремонт на другите пътища, без да конкретизира сумата.

  А според инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти увеличаването на броя на жертвите е тенденция, не само у нас, но и в цял свят.

  Въпреки това България заема челно място в тази мрачна класация.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »