Вторник, 25 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.01.2020  » Комисия ще решава проблемите с въздуха, ГЕРБ обвиниха Пенчо Милков в популизъм


  Временна комисия от осем души ще проучи всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух в Русе. Това решиха днес общинските съветници по предложение на кмета Пенчо Милков. За създаването и гласуваха 42-ма. Беше добавена и още една функция на новата комисия – да изясни дали на територията на общината има незаконни сметища, както и терени, на които се съхраняват отпадъци, внесени от други държави. Предложението направи д-р Теодора Константинова.

  За председател на Временната комисия бе избран бившият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе Дауд Ибрям.

  Решението за създаването на комисията дойде след дълги дебати. Още в началото от трибуната зам.-председателят на Общинския съвет Наталия Кръстева от името на ПП ГЕРБ прочете декларация, в която характеризира действията на Пенчо Милков като популистки. Според нея гражданите на Русе два месеца след встъпването в длъжност на новя кмят са в неведение как реално да бъде разрешен този въпрос, като допълни, че Милков във фейсбук страницата си и в медиите оповестява действия, които всъщност се извършват от общинска администрация и през последните три години, когато той не е бил кмет.

  Кръстева заяви още, че ГЕРБ очаква от Пенчо Милков да спре с популистките действия, а да предприеме адекватни действия по решаване на поставените задачи.

  Всяко хубаво нещо, което е свършено, ще се използва от мен и от администрацията, отговори на декларацията кметът. Той посочи още, че действията му като кмет не могат да бъдат обвързани само с няколко точки от ЗМСМА и да действа само според тях.

  При дебатите по-късно от ГЕРБ се обединиха около позицията, че създаването на такава комисия е ненужно, тъй като в Общината си има работещ отдел „Екология“.

  Според приетото днес Комисията ще изиска информация от промишлените предприятията за използваните от тях суровини, както и от контролните органи за всички периодични и постоянни измервания на фирмите, изпълняващи комплексните си разрешителни документи, както и за резултатите от проверките. Дейността й ще бъде подпомогната от експерти на общинската администрация, а при необходимост и от външни специалисти като консултанти - например, от РИОСВ в Русе и от БАН. Заседанията на комисията ще протичат при пълна прозрачност. Те ще са открити както за медиите, така и за граждани и граждански организации. След необходимите проучвания и анализи комисията ще трябва да предостави цялата информация на русенската общественост и да изготви обща позиция по наболелия проблем.

  АРЕНА



  «  Обратно към новините



 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА



 • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net