Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.02.2020  » ГЕРБ: Бюджет 2020 е предпазлив, плах и нерешителен!


  Като предпазлив, плах и нерешителен определи проекта за Бюджет на Община Русе за 2020-та година, Бедрос Пехливанян – председател на групата на ГЕРБ в Общински съвет Русе. Това се случи по време на пресконференция днес, на която присъстваха още общинските съветници Йорданка Даневска, Евгени Игнатов и Орлин Дяков.

  „За първи път от години рамката на бюджета намалява, което е тревожно. Намаляват заложените средства и в инвестиционната програма“, заяви Бедрос Пехливанян. „В същото време разходите на Общинския съвет нарастват драстично, защото тихомълком на миналата сесия бяха завишени заплатите на съветниците, без изобщо да се дискутира този въпрос“, каза още Пехливанян, а Орлин Дяков нарече това „процедурна хватка“.

  На предстоящата сесия на 10 февруари, съветниците от ГЕРБ ще излязат с редица предложения, сред които да се предоставят по 150-200 лева на новородено, като родителите да отговарят на критерии, формулирани в специална Наредба. „Практиката показва, че по-малки общини заделят средства от бюджета си за новородени и дори за безплатни детски градини, а тук го предлагаме на комисии и не се приема“, заяви Йорданка Даневска.

  Критериите ще бъдат минимум средно образование на родителите, да бъдат жители на община Русе и да са си платили данъците, коментира Бедрос Пехливанян. това е възможно да се случи след промяна в наредба. Най-оптималният вариант е да стане до май месец. По този начин ще бъдат подпомогнати около 600 - 700 новородени русенчета.

  „Намалели са драстично средствата за спорт, това означава ли, че Общината абдикира от спорта в Русе?“, попита още Даневска. Евгени Игнатов допълни, че не вижда в бюджета стратегия за развитието на футбола в Русе. „Напротив, виждам в олимпийска година със 130 000 лева по-малък бюджет за спорт. За масовия спорт – вместо ремонт на 20 детски площадки на година, както беше досега, са заложени само 5. Имат още два дни за размисъл общинска администрация да предложат добър бюджет за спорта“, заяви Евгени Игнатов.

  От 2.20 лева на 3.00 лева да се увеличи таксата за храноден в детските градини, ще предложат още съветниците.

  „Това е деветият бюджет на Община Русе, който гласувам. И първият, който не показва абсолютно никакво развитие за града“, заяви Орлин Дяков. Той ще предложи да се завиши субсидията на кукления театър с 18 000 лева, като стане общо 50 000 лева. Субсидията на Операта от 100 000 лева да стане 250 000 лева, защото тя издържа три сгради, ще предложат още от ГЕРБ.

  Относно евентуалната продажба на Летище Русе, Бедрос Пехливанян заяви, че това не е единственият начин да се привлекат инвестиции, затова групата на ГЕРБ ще се въздържи по тази точка, касаеща един стратегически за Русе и страната обект.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »